Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jak bezpečně platit na internetu? Stačí dodržovat základní pravidla

Elektronika, oblečení nebo třeba potraviny. To je jen zlomek toho, co lze nakoupit několika málo kliknutími na internetu. A zatímco on-line nákupy jsou dnes už samozřejmostí, stále nejpoužívanějším způsobem platby u takových nákupů zůstává dobírka. Existuje ale řada dalších online platebních metod. Ty umožňují zpravidla rychlejší a pohodlnější placení, díky čemuž lze nakupovat online bez zbytečného čekání. Jaké možnosti placení můžete na internetu využít? Které jsou více a které méně bezpečné a na co je dobré si dávat pozor?

Nejpohodlnější platební metodou je platba kartou online. K jejímu provedení stačí běžná platební karta s povoleným placením na internetu a dostatečným limitem. Platba kartou s sebou však bez další úrovně zabezpečení přináší riziko zneužití, protože při ní uživatel zadává nejen číslo karty, ale také CVV či CVC kódy – tedy údaje, se kterými může platit kdokoliv, komu se dostanou do ruky. Proto k placení kartou používejte ideálně prostředí zprostředkovatelů plateb, jako jsou například GoPay nebo GP webpay. Zadávání údajů o kartě v prostředí e-shopu, zvláště pak zahraničního, se raději vyhýbejte.

Vždy zkontrolujte, že e-shop i stránka, na které zadáváte údaje, mají na začátku své internetové adresy „https“. To značí, že přenos informací probíhá v šifrované podobě. Pokud zjistíte, že konkrétní e-shop nebo jiná služba nemá takto šifrovanou komunikaci, rozhodně zpozorněte a žádné údaje nezadávejte. Ačkoliv absence certifikátu v mnoha případech nemusí znamenat nic víc než laxnost obchodníka, potenciální zneužití údajů o kartě by vás mohlo přijít draho. Setkat se můžete také s hláškou webového prohlížeče, že certifikát je neplatný nebo vypršel. I v takovém případě je namístě opatrnost. Platbu raději neprovádějte, a buď kontaktujte obchodníka, nebo si najděte jiného.

Podstatně bezpečnějším způsobem platby kartou je využití zabezpečení 3D-Secure, při kterém obchodník žádá o ověření držitele platební karty, které se dnes většinou realizuje pomocí hesla zaslaného v SMS zprávě. Zákazník je vyzván přepsat SMS do ověřovací stránky zobrazené v následujícím kroku při platbě.. Před zahájením platby bohužel nemá uživatel možnost toto zabezpečení poznat a to, že jej obchodník proklamuje, nemusí nic znamenat.

Nutno dodat, že internetoví obchodníci v Evropě zaostávají v přípravě na nové bezpečnostní normy, které přitom vstoupí v platnost již v druhé polovině letošního roku. Ukazuje to průzkum společnosti Mastercard zahrnující přes 300 on-line prodejců ze 17 zemí. Přísnější ověřování totožnosti zákazníků stanovené evropskou směrnicí o platebních službách PSD2 začne platit v září 2019.

„Společnost Mastercard usiluje o to, aby po zavedení této změny zajistila spotřebitelům ještě pohodlnější průběh internetových plateb. Proto ohlásila spuštění programu Mastercard Identity Check, nového řešení pro ověřování totožnosti EMV 3DS, které zavádí jako standard jak biometrickou autentikaci, tak i permanentní analýzu rizika podvodu na straně bank. Banky mají za úkol lépe odhalovat podvodné transakce a současně u pravých transakcí mít možnost poskytovat jednoduché platby bez dalšího dodatečného ověřování zákazníka,“ shrnul Luděk Slouka ze společnosti Mastercard.

Oblíbeným způsobem online plateb jsou takzvané internetové peněženky. Úhrada je prováděna většinou z kreditu, který jste si „dobili“ kartou online, obyčejným převodem, nebo prostřednictvím propojení peněženky s vaší platební kartou, jejíž údaje se však obchodník nedozví. Nejznámější internetovou peněženkou je PayPal, který funguje na principu zprostředkování platby, aniž byste obchodníkovi prozradili údaje o platební kartě. Je celosvětově rozšířen a často funguje v e-shopech, které své zboží nebo služby prodávají do zahraničí, k čemuž umožňuje i snadnou konverzi měny.

K platbě stačí mít na PayPalu založený účet a při objednávce potvrdit platbu v jeho vlastním prostředí. I v tomto případě je důležité nastavit bezpečné heslo, jednou za čas jej změnit a nastavit si vhodné limity.

Rychlý, jednoduchý a bezpečný způsob placení. Tak mluví společnost Mastercard o aplikaci Masterpass. Tuhle elektronickou peněženku v České republice používají tisíce uživatelů. „S aplikací Masterpass, která vznikla původně pro usnadnění internetových plateb, nepotřebujete hotovost. Svou platební kartu máte stále u sebe a bezpečně uloženou v mobilní peněžence. Své nákupy zaplatíte kdekoliv, jednoduše a rychle - prostřednictvím mobilního zařízení a QR kódu,“ shrnul Drbně Richard Walitza, ředitel rozvoje mobilních plateb a inovací společnosti Mastercard Europe pro Českou republiku a Slovensko a dodal: „V našem případě je to mobilní aplikace, kterou si stáhnete a můžete si do ní zaregistrovat libovolnou platební kartu s povolenými platbami pro internet. Nemusí to být jen Mastercard, ale i Maestro nebo karty jiných společností. Pak s ní můžete nakupovat kdekoliv na internetu, kde vidíte tlačítko Masterpass. Takových obchodníků není málo.“

Platit za online nákupy a služby je možné samozřejmě pomocí běžného nebo prioritního převodu. V takovém případě však obchodník dostane informaci o provedené platbě až za několik dní. Některé banky proto nabízejí online platby nebo zrychlené převody, při kterých dochází k přesměrování uživatele do jeho internetového bankovnictví s předvyplněnou platbou, kterou stačí jen autorizovat. Bank je ovšem hodně, a proto se s tímto způsobem platby nejčastěji setkáváme v rámci takzvaných platebních bran, které agregují více různých online plateb.

Foto pixabay.com

Štítky MasterCard, bezpečnost, zabezpečení, Internet, platba, platební karta, Česko, PayPal, Evropa, Slovensko

Jak bezpečně platit na internetu? Stačí dodržovat základní pravidla  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.