Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Českým policistů pomůžou v průmyslových zónách kolegové z ciziny

Společné hlídky české policie s policisty ze Slovenska, Polska, Bulharska a Rumunska budou chodit v průmyslových zónách v Plzeňském, Středočeském a Pardubickém kraji. Jsou to místa, kde je největší koncentrace zahraničních pracovníků. Společné policejní hlídky mají působit preventivně a pomáhat s udržením veřejného pořádku a snížením kriminality v rizikových lokalitách.

Hlídky budou od 1. května do 31. července působit především v Plzni, Pardubicích a v Mladé Boleslavi, v případě potřeby i jinde v Česku, například v Kvasinách, řekl dnes v Plzni při představení projektu ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Ze zahraničí přijelo do Česka 18 policistů - šest z Bulharska, šest z Rumunska, čtyři z Polska a dva ze Slovenska, tedy ze zemí, z nichž nejčastěji pocházejí zahraniční dělníci. V jednotlivých lokalitách budou nasazováni podle potřeby a aktuální situace. "Na konci loňského roku se nám velmi osvědčily v Mladé Boleslavi společné hlídky české, polské a slovenské policie. Reakce obyvatel i zahraničních dělníků byla uspokojivá. Jsem rád, že můžeme tento pilotní projekt rozšířit i do dalších průmyslových zón," řekl ministr. Pokud se hlídky osvědčí, mohly by pokračovat v činnosti i na podzim.

Zahraniční policista nebo policisté budou vždy v hlídce s českým kolegou. Mají především zjednodušit komunikaci a pomoci vyřídit formality při kontaktu s cizinci, řekl policejní prezident Jan Švejdar. Od jejich nasazení si slibuje jednoznačné snížení kriminality a problémů s cizinci v místech, kde žijí, a zvýšení pocitu bezpečí lidí žijících v okolí průmyslových zón.

Náklady na pobyt policistů částečně hradí česká strana, mzdy platí vysílající země. "Je to podobný režim, jako když například v létě vyjíždějí čeští policisté do Chorvatska," dodal ministr.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, Slovensko, Polsko, Bulharsko, Rumunsko, policie, Plzeň, průmyslová zóna, Středočeský kraj, Pardubický kraj, Česko, Mladá Boleslav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českým policistů pomůžou v průmyslových zónách kolegové z ciziny  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.