Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: Požár zasáhl až dvanáct hektarů lesa, lidé hasičům komplikují zásah

, aktualizováno 22. dubna 2019, 21:20

Desítky hasičů stále bojují s rozsáhlým požárem Chotíkovského lesa na severním okraji Plzně za sídlištěm Lochotín. Po 18:00 se jim podařilo zastavit šíření ohně. Plameny zasáhly plochu zhruba šesti hektarů. Kouř je vidět ze všech stran Plzně. Hasit pomáhá vrtulník s bambivakem, plnicí stanoviště bylo zřízeno na stanici Košutka. Nikdo nebyl zraněn, obyvatelé Chotíkova ale musejí zavírat okna. Požár už se nešíří ani na zemi, ani v korunách stromů.

Hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu a žádají turisty a cyklisty, aby se nepohybovali po cyklostezkách a pěších trasách v lese pod vrchem Krkavec. „Je tu mnoho neukázněných 'čumilů', kteří si to fotí a natáčejí a komplikují zásah," řekl mluvčí plzeňských hasčů Petr Poncar. Místo se nedá nijak uzavřít, lokalita je protkaná cyklostezkami.

Dvě hlavní ohniska jsou kolem kóty 402 a kolem pramene Boleveckého potoka. „Největší plamenné hoření už je shozeno, už to jen doutná a jen místy vyleze plamínek," uvedl Poncar. Podle něj se plocha bude do hloubky prolévat dlouho, zřejmě až do rána.

„Na Lochotín zatím kouř nejde, spíše na Chotíkov. Požár monitorujeme, jsem v kontaktu s hasiči," řekla starostka prvního městského obvodu Helena Řežábová.

Starostka Chotíkova Eva Hirschfeldová uvedla, že místní musí zavírat okna, kouř je hodně cítit, i když už je trochu menší. „Máme uzavřenou jednu místní komunikaci na naše dva nové satelity (rodinných domků) Ovčín a Štuperk, protože tam projíždějí hasičské vozy. Vyhlásila jsem opakovaně rozhlasem, aby občané dbali zvýšené opatrnosti," řekla Hirschfeldová.

Podle České televize hoří na šesti hektarech plochy. Třetí požární poplachový stupeň bývá vyhlašován u požárů do kilometru čtverečního. Obecní les v katastru obce Chotíkov hojne navštěvují místní, hlavně z Lochotína. „Tam se mohlo stát cokoliv, nějaký nedopalek," řekla Hirschfeldová.

V České republice platí výstraha meteorologů před požáry kvůli suchému a teplému počasí.

Autoři | Foto HZS PK

Štítky požár, Plzeňsko, krkavec, les, Plzeň, Chotíkov, Lochotín, Košutka, Helena Řežábová, Česká televize, Česko, Bolevecký potok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Požár zasáhl až dvanáct hektarů lesa, lidé hasičům komplikují zásah  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.