Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Odbory v TS Plzeň vyhlásí stávkovou pohotovost

Stávkovou pohotovost vyhlásí v pondělí v poledne odbory ve firmě TS Plzeň a.s. (dříve Škoda Těžké strojírenství). Firma, která má více než 150letou tradici a 210 zaměstnanců, začne propouštět. Zdůvodnila to špatnými hospodářskými výsledky a nedostatkem zakázek. Propustí prvních 20 lidí, odbory se ale bojí, že to tím neskončí, řekl jejich předseda Ervín Eger. Ředitel společnosti je podle své asistentky ve Francii a vrátí se v úterý.

Generálního ředitele mateřské firmy ŽĎAS Pavla Cesneka ČTK telefonicky nezastihla, personální šéf Petr Havelka věc odmítl komentovat a odkázal na čínského vlastníka.

Eger dodal, že v minulosti opakovaně žádal vedení o schůzku se zaměstnanci na téma budoucnosti firmy. "Důvody (stávkové pohotovosti) jsou neuspokojivá ekonomická situace společnosti, nedostatečná zakázková náplň a předpokládané strukturální změny v podniku," uvedly odbory v prohlášení pro vedení. Chtějí stabilizaci firmy. Většina zaměstnanců podle Egera stávkovou pohotovost podpořila.

Odbory dostaly seznam prvních 20 propouštěných THP zaměstnanců 16. května. "Lidé by měli odejít do konce srpna. Předpokládám, že výpovědi dostanou někdy od 17. června dál," uvedl Eger. Podle odborářů firma asi hodlá dokončit nynější zakázku. Pak čekají odbory snížení počtu dělníků, jichž je asi 100. Nasvědčuje tomu například, že firma vyčleňuje stroje, které už nepotřebuje, řekl. "Lidi zatím neodcházejí, ale od dubna, kdy se dozvěděli o té fúzi a pak o propouštění, jsou nervózní," uzavřel.

TS se má od června spojit s mateřskou firmou ŽĎAS ze Žďáru nad Sázavou, což nyní schvaluje Krajský soud v Brně. "Zanikne nám IČO a budeme nějaký provoz ŽĎASu," uvedl předák. O fúzi se dozvěděl z obchodního rejstříku.

Eger má v pondělí schůzku s plzeňským hejtmanem Josefem Bernardem (ČSSD), který v TS léta pracoval. "ŽĎAS jako vlastník s námi nekomunikuje vůbec. U našeho výkonného ředitele je každý měsíc schůzka, ale na mé dotazy ohledně zakázkové náplně, což je dlouhodobější problém, vůbec nereaguje," uvedl.

ŽĎAS podle Egera za 2,5 roku, co vlastní TS, neinvestoval do strojního parku. TS převzal ŽĎAS od Železáren Podbrezová, jimž trvale zisková firma patřila od roku 2002. Tržby podle Egera poslední tři roky klesají, firma je ve ztrátě. ŽĎAS ovládá čínská CEFC, již loni převzala státní čínská CITIC Group.

Autoři | Foto TS Plzeň

Štítky ČR, stroje, stávka, zaměstnanost, firmy, TS Plzeň, AUDIO, odbory, ŽĎAS, Plzeň, TS Plzeň a.s., Francie, Petr Havelka, Josef Bernard, ČSSD, CITIC Group, CEFC China Energy Company Limited

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odbory v TS Plzeň vyhlásí stávkovou pohotovost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.