Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Fotbal, hokej a házená přispějí do rozpočtu Plzně z prodeje hráčů

Fotbalový klub FC Viktoria Plzeň bude v následujících čtyřech letech odvádět městu peníze z prodeje svých hráčů. K memorandu, které podepsal s vedením města, se připojili také extraligoví plzeňští hokejisté a házenkáři. Výše sumy bude závislá na tom, jak se bude dařit práce s mládeží, půjde o řády statisíců korun, řekl ředitel fotbalového klubu Adolf Šádek.

FC Viktoria se zavázala, že bude dávat jedno procento z čisté přestupní ceny každého hráče, který byl registrován mezi 6. a 18. rokem věku po dobu minimálně jednoho roku v registračním systému Fotbalové asociace ČR a který přestoupil do jiného českého nebo zahraničního klubu. Stejné procento dají do městské kasy také hokejisté HC Plzeň 1929, kluby Házená Plzeň a DHC Plzeň pak tři procenta. Město podle primátora Martina Baxy (ODS) peníze použije výhradně pro rozvoj a výchovu talentovaných dětí a mládeže a handicapované sportovce. V Plzni už fungují úspěšně několik let fotbalová, hokejová a házenkářská akademie, které podporuje město i kraj.

"Jsem přesvědčený, že teď začne fotbalová akademie sklízet ovoce. Suma do rozpočtu města se bude každý rok zvyšovat. Budeme přispívat co nejvíce, aby se vložené peníze vracely," řekl Šádek. Ve fotbalové akademii je dnes přes 250 dětí a pracuje tam téměř 40 trenérů. Podle Šádka funguje dobře a je o ní obrovský zájem. "Mohli bychom mít dvojnásobné počty akademiků, ale na to nejsou prostory. A navíc v jednotlivých věkových kategoriích vždycky můžeme mít jen zhruba 20 sportovců. Proto si vybíráme jen ty nejlepší, což je účelem akademií," řekl. Podle Šádka je dobře, že se v této hektické době, kdy je stále méně času, vracíme k dřívějším tréninkovým střediskům mládeže, které fungovaly velmi dobře. Dětem se dostává větší podpory a mají možnosti, které před pár lety nebyly.

FC Viktoria Plzeň teď buduje v tréninkovém centru v Luční ulici na Roudné páté tréninkové hřiště vedle současné osvětlené plochy s umělou trávou. Půjde o neosvětlenou plochu za zhruba deset milionů korun, kterou celou uhradí klub. Další travnatá tréninková plocha pro nejmenší děti vznikla naproti vjezdu do areálu, také na pozemku pronajatém od města. "Máme více a více dětí a nemáme kde hrát. I poté, co budou nové plochy hotové, tak nám to nebude stačit," uvedl Šádek. Klub si musí pronajímat další hřiště ve čtyřech obcích v okolí Plzně, kam jezdí na tréninky i zápasy. Cílem je mít všechna hřiště vlastní a muset dojíždět minimálně.

V týmech do 18 let včetně dívčích má dnes Viktorka zhruba 480 dětí a mládežnických sportovců.

Autoři | Foto FC Viktoria Plzeň/Martin Skála

Štítky ČR, správa, fotbal, hokej, házená, Plzeň, AUDIO, FC Viktoria Plzeň, peníze, Fotbalová asociace České republiky, HC Škoda Plzeň, ODS, Martin Baxa, FK Viktoria Žižkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fotbal, hokej a házená přispějí do rozpočtu Plzně z prodeje hráčů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.