Počasí dnes13 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Lidé z Pilsen Steel nedostali část březnové mzdy celou za duben

Plzeňské hutě a kovárny Pilsen Steel, jež letos v lednu zastavily výrobu a jsou v insolvenčním řízení, nevyplatily svým téměř 600 zaměstnancům zbytek mzdy za březen. Podnik jim poslal jen tři čtvrtiny březnové výplaty a za duben lidé nedostali zatím ani korunu. Novinářům to dnes řekla předsedkyně odborů Ivanka Smolková. Lidé jsou od ledna doma a měli by dostávat 75 procent mzdy.

Ve velké kovárně firmy se dnes sešli výrobní a personální šéfové se zaměstnanci. Podle informací má lidem zbytek březnové výplaty a část dubnové vyplatit do června úřad práce.

"Nabídli jsme firmě, že zřídíme mobilní kancelář v jejích prostorách. Zaměstnanci, jichž se tato situace týká, tak budou moci od 20. až 22. května odevzdávat své žádosti o uspokojení splatných mzdových nároků za březen a duben. Formuláře dostanou přímo na pracovišti," řekl ředitel plzeňské pobočky úřadu práce Zdeněk Novotný. Zákonná lhůta k uplatnění mzdových nároků končí 8. července.

Právník regionálního pracoviště Odborového svazu KOVO Vladimír Štich uvedl, že firma, jejíž stoprocentní obchodní podíl vlastní ruský podnikatel Igor Šamis, nemá peníze na vyplacení mezd. Podle Šticha už byl osvědčený úpadek a může dál běžet insolvenční řízení; věřitelé přihlásili pohledávky ve výši téměř sedmi miliard korun. K největším patří ruské banky - Mezinárodní investiční banka (MIB) a VEB Kapital, dcera ruské státní Vněšekonombanky. Odboráři by měli jednat 21. května v poledne v Praze s novým ministrem průmyslu Karlem Havlíčkem (za ANO).

Pokud zaměstnavatel nevyplatí třeba část mzdy do konce následujícího měsíce, tak lidé mohou po uplynutí 15. dne dalšího měsíce okamžitě zrušit pracovní poměr. "Já bych jim to nedoporučovala. Myslím si, že přesně to zaměstnavatel chce, tedy aby se zbavil zaměstanců bez problémů," uvedla Smolková. Úřad práce jim ale vyplatí dlužnou mzdu i bez toho, aby ukončili pracovní poměr. Podle Novotného trvá velký zájem podniků o pracovníky v technických oborech a řada lidí by našla uplatnění.

V Pilsen Steel, který loni přestala financovat banka VEB Kapital, funguje od března insolvenční správce Jaroslav Brož z Brna. Soud stále přijímá přihlášky pohledávek věřitelů. "Jsem trochu naštvaná, že když to (insolvenci) dozoruje státní zástupce, tak se nepídí po tom, kdo, komu a co dluží," uvedla Smolková. Dohlíží na jednání tříčlenného prozatímního věřitelském výboru, v níž jsou MIB, právník Plzeňské teplárenské a v minulých dnech z něj odstoupila VZP. První jednání bylo před 14 dny v sídle firmy, další bude 23. května v Praze.

Krajský soud v Plzni bude 19. června rozhodovat, kteří věřitelé mají na vyplacení pohledávek nárok, jmenuje definitivního insolvenčního správce a zvolí řádný věřitelský výbor, který bude mít více pravomocí než prozatímní. Úpadek firmy se pak bude řešit reorganizací, nebo konkurzem.

Autoři | Foto Pilsen Steel

Štítky ČR, hutě, zaměstnanost, odbory, firmy, Pilsen Steel, Plzeň, mzda, Úřad práce České republiky, Zdeněk Novotný, pohledávka, VEBA, textilní závody a.s., Praha, Jaroslav Brož, Karel Havlíček, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé z Pilsen Steel nedostali část březnové mzdy celou za duben  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.