Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Plzeňském kraji rostou počty cestujících ve veřejné dopravě

Počty cestujících v železniční i autobusové veřejné dopravě v Plzeňském kraji za letošní první pololetí meziročně vzrostly. Nejvyšší nárůsty jsou na jihu Plzeňska a na Rokycansku. Novinářům to řekl Martin Fencl z krajské firmy POVED, která organizuje veřejnou dopravu v Plzeňském kraji a připravuje změny jízdních řádů; nový grafikon platí v regionu od poloviny loňského prosince. Konkrétní odhady počtů cestujících společnost neuvedla.

"Na železnici byly největší změny na trati Plzeň - Horažďovice, kde jsou nasazeny nové jednotky Regiopanter a zvýšil se počet spojů," řekl. V okolí této trati, v okrese Plzeň-jih, vzrostl počet cestujících v pracovních dnech o deset procent, o víkendech téměř o 30 procent.

Významnou změnou bylo podle Fencla také zrychlení spojů na trati na Rokycany a Prahu po prosincovém zprovoznění ejpovického tunelu. "V osobních a spěšných vlacích vzrostl za první pololetí počet cestujících o deset procent v pracovní dnech a o 15 procent o víkendech," uvedl náměstek hejtmana Pavel Čížek (STAN). Podle něj je trend pozitivní zejména proto, že v oblasti byly zrušeny souběžné autobusové spoje a cestující nevyměnili autobus za vlastní automobil. Data za rychlíky nemáme, ale i tam lze očekávat nárůst počtu cestujících, dodal.

V polovině prosince se změnily také jízdní řády příměstských autobusů. Cílem byla úprava spojení tak, aby nejezdily ve stejný čas jako vlaky a více na ně navazovaly. Zvyšoval se také počet spojů včetně dopoledních a víkendových. Nejvíce cestujících přibylo v oblasti Radnic, téměř o 50 procent, o 18 procent v oblasti Zbirohu, o tři procenta na jižním Plzeňsku, přestože některé spoje nemohly být zavedeny kvůli nedostatku řidičů, uvedl Fencl. Sedmiprocentní nárůst registrují dopravci i na trase směr Zruč-Senec a Tymákov. Cestující mohou využívat komfortní přestup mezi vlaky a autobusy u vlakového nádraží v Plzni, kde je nový terminál.

Podle hejtmana Josefa Bernarda (ČSSD) je veřejná doprava prioritou kraje. "Moderní stroje, integrace jízdného, rekonstrukce terminálů a další zvýšení komfortu přináší vyšší počet cestujících. Zorganizovali jsme otevřené soutěže za 12 miliard Kč bez ztráty květinky a na jejich základě jsme objednali 24 nových vlaků a 100 nových autobusů pro náš kraj," dodal.

Autoři | Foto PMDP

Štítky ČR, automobilová, železnice, Plzeňský, Plzeňský kraj, veřejná doprava, okres Rokycany, Plzeň, Pavel Čížek, Horažďovice, RegioPanter, Starostové a nezávislí, Praha, okres Plzeň-jih

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Plzeňském kraji rostou počty cestujících ve veřejné dopravě  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.