Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Speciální sací bagr státních rezerv zasahoval letos už třikrát

Už třikrát letos Správa státních hmotných rezerv (SSHR) vyslala na zásah při krizové situaci svůj výkonný sací bagr. Stroje v hodnotě kolem devíti milionů korun vyrobené na zakázku dokážou rychle odsávat zeminu, suť, kaly i kameny. Vysílají se na pomoc při mimořádných nehodách a neštěstích. Dvakrát byl sací bagr v akci o prázdninách. U Mariánských Lázní odsával vysypaný vápenec z cisteren vykolejeného vlaku. Na Moravě pomáhal odklízet zeminu ze studny, kde byl zasypaný muž, řekl dnes předseda SSHR Pavel Švagr.

Hasiči a SSHR dnes bagr předvedli novinářům. Při jeho ostrém nasazení k němu nikdo jiný než obsluhující hasiči nesmí, takže novináři mohli poprvé zařízení detailně natočit a vyfotit při práci. SSHR má dva takové bagry, ve Zbirohu a v Hlučíně. Od roku 2016 měl bagr 13 zásahů. "Na to, jak je to specifický kus techniky, je to hodně," řekl Lukáš Kmec ze záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru.

"Jedná se o předimenzovaný vysavač na nákladním podvozku se sacím výkonem až 42 tisíc metrů krychlových za hodinu, který je schopen sát veškeré materiály, které se vejdou od sací hubice o průměru 250 milimetrů. Do tohoto objemu je možné vysát cokoliv," uvedl Kmec. Hadice dokáže vsát až třicetikilový kus materiálu. Bagr může pracovat až do hloubky 12 metrů, do výšky lze hydraulické zařízení zvednout do šesti metrů. Sací hadice, kterou bagry mají, měří 26 metrů. Výkon zařízení ale umožňuje na rovné ploše použít až osmdesátimetrovou hadici.

Vysátý materiál jde do kontejneru na stroji, který má objem osm metrů krychlových. Po zaplnění ho obsluha bočně vyklopí. Posádku tvoří dva hasiči. Sací nástavec řídí dálkovým ovládáním. "Můžeme to použít při několika typech zásahů - nejúčinnější pomoc, kde my to hlavně využíváme, je zasypání a zavalení osob v sutinách, potom dopravní nehody, kde je třeba odčerpat materiál, případně čerpání sypkých materiálů z cisternových vozů nebo vlaků," dodal Kmec.

SSHR disponuje velkým množstvím techniky pro nasazení v mimořádných krizových situacích, kdy jde o záchranu životů či ochranu majetku. "Je třeba, abychom byli na tyto situace připraveni. Máme záchranné kontejnery, chemické kontejnery, elektrocentrály, cisterny, mostní provizoria, prostředky na boj se suchem a tak dále. Většina z té techniky je individuálně vyrobena a například loni technika SSHR zasahovala ve 122 případech, tedy každý třetí den. Letos je to podobné," shrnul Švagr.

Autoři | Foto SSHR

Štítky ČR, hasiči, stroje, Zbiroh, bagr, Správa státních hmotných rezerv, Pavel Švagr, materiál, technika, Morava, Mariánské Lázně, Hasičský záchranný sbor, Hlučín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Speciální sací bagr státních rezerv zasahoval letos už třikrát  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.