Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Víkendová uzavírka tunelu Valík na D5 prověří ukončenou opravu

Na dálnici D5 u Plzně se v pátek v 22:00 zcela uzavře tunel Valík. Provoz bude mezi 73. a 80. kilometrem sveden na objízdnou trasu po silnicích II/180 a I/27. Uzavírka mezi sjezdy na Černice a Litice potrvá do pondělních 6:00, řekla policejní mluvčí Pavla Burešová. Po pondělním otevření se bude tunelem jako prvním v republice jezdit rychlostí sto kilometrů za hodinu, řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Studecký.

Téměř čtyřsetmetrový tunel prochází postupnou rekonstrukcí od 21. června. Po 13 letech provozu potřeboval opravy, další úpravy souvisejí se zvýšením rychlosti a s přeřazením tunelu z nejpřísnější bezpečnostní kategorie TA do kategorie TC. Nejprve se opravoval pravý tubus, po zhruba měsíci se nově instalované technologie otestovaly a začalo se s opravami v levém tubusu. Tento víkend jsou v plánu komplexní zkoušky celého tunelu před jeho pondělním zprovozněním. Celkové náklady na rekonstrukci byly 150 milionů korun bez DPH. Po zvýšení rychlosti na sto kilometrů v hodině se bude tato změna rok vyhodnocovat. "Nebudou-li zjištěny negativní dopady zvýšení rychlosti u tunelu Valík, pak budeme iniciovat zakotvení této změny ve výstavbě a předpisech. Každopádně chceme se s rychlostními limity v tunelech přiblížit státům EU," uvedl Studecký.

Rekonstrukce zahrnuje opravy trhlin a výplní dilatačních spár, opravu tunelového vodovodu, radiového spojení, opravu, výměnu a doplnění technologií či výměnu osvětlení, které je ve špatném stavu. Kvůli zvýšení rychlosti se musel přepočítat systém osvětlení. Proto se upraví počet světel a dosavadní světla nahradí LED technologie. V LED bude i vodící a orientační osvětlení v tunelu. Úprava má přinést větší komfort pro řidiče i výrazné úspory nákladů na provoz a údržbu osvětlení. Z tunelu také bez náhrady zmizelo měření oxidu uhelnatého, detekce průhlednosti vzduchu nebo ozvučení tunelu, ŘSD odstranilo i nepotřebné velké proudové ventilátory. Při vyšší rychlosti v tunelu pomůže s odvětráváním větší proudění vzduchu způsobené projíždějícími auty. Při rekonstrukci se modernizuje vnitřní televizní okruh, obměňují se kamery, záznamové a serverové technologie a videodetekční systém. Instalované měření úsekové rychlosti doplní nově detekce přepravy nebezpečných látek.

Autoři | Foto Czech Wikipedia user Packa [CC BY-SA 2.5 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5)]

Štítky ČR, stavby, silnice, dálnice, D5, Plzeňský, tunel, oprava, Ředitelství silnic a dálnic, technologie, Plzeň, Litice, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Víkendová uzavírka tunelu Valík na D5 prověří ukončenou opravu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.