Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Plzeň od ledna zdraží jednotlivé jízdenky i předplatné v MHD

Plzeň od ledna zdraží jednotlivé jízdenky i předplatné MHD o dvě až šest korun. Ceny se změní u papírových jízdenek prodávaných v trafikách a v předprodejích dopravních podniků, u SMS jízdenek i u jízdenek, které si cestující kupují platebními kartami v systému Cardman přímo ve voze. Zdražení by mělo zvýšit tržby z jízdného o 11 až 14 milionů korun, řekl dnes novinářům náměstek primátora pro dopravu Michal Vozobule (TOP 09).

Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) ročně na jízdném utrží asi 290 milionů korun, z toho je zhruba 100 milionů korun za jednotlivé jízdné.

Nepatrné změny dozná půlroční a roční předplatné, které zdraží o čtyři koruny. Plnohodnotné roční jízdné tak bude stát 4006 korun, což vychází asi 11 korun na den, řekl Vozobule. Cestující si mohou koupit předplatné na jeden až 365 dní. Nejlevnější jednorázové celodenní jízdné koupené přes platební kartu stojí nyní 60 korun, od ledna zdraží na 66 Kč. Celodenní jízdenka placená sms zdraží také o šest korun na 76 Kč.

Větší navýšení se dotkne jednotlivých jízdenek, které město naposledy zdražovalo v roce 2012. Základní papírová jízdenka koupená v trafice nebo na přepážce PMDP bude místo 18 Kč stát 20 korun. O dvě koruny podraží půlhodinová i hodinová jízdenka placená ve voze platební kartou - 30 minut bude stát 18 Kč a hodina 22 Kč, základní sms jízdenka na 35 minut zdraží z 20 na 22 korun.

Kromě zdražení nabídnou PMDP i novinky, jako je skupinové jízdné pro deset až 35 lidí v ceně 40 Kč za osobu a kalendářní den, u skupin s nárokem na slevu vyjde jízdné ve skupině na 20 na člověka. Doprovodem dítěte do šesti let s nárokem na poloviční jízdné nebude muset být nově jen rodič, ale jakýkoliv doprovod nad 15 let. Roční přepravné na psa bude o dvě koruny dražší (nově 482 Kč, zlevněné zdraží o korunu na 241 Kč), bude ale nově přenosné pro všechny členy rodiny.

Žáci a studenti od 15 do 18 let věku nebudou muset od ledna při vyřizování předplatného nosit potvrzení o studiu od školy. Odpadne tak administrativní zátěž pro dopravní podniky i školy u zhruba 8000 studentů. Nově nebudou muset předkládat potvrzení o přiznaném starobním důchodu lidé mezi 65 a 70 lety, kteří mají ve městě s Plzeňskou kartou nárok na poloviční jízdné.

Autoři | Foto PMDP

Štítky ČR, MHD, správa, jízdné, Plzeň, platební karta, Michal Vozobule, TOP 09, Plzeňské městské dopravní podniky, městská hromadná doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň od ledna zdraží jednotlivé jízdenky i předplatné v MHD  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.