Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kamiony nesmí na krajskou silnici mezi Rokycany a Mýtem

Těžká tranzitní doprava nad 12 tun od dnešního dne nesmí jezdit po krajské silnici druhé třídy mezi Rokycany a Mýtem, tedy na úseku takzvané "staré pražské". Od 1. srpna tam platí omezení a kamiony musí využívat souběžně vedoucí dálnici D5. Obyvatelům Rokycan i dalších obcí a měst ležících na bývalém hlavním tahu mezi Plzní a Prahou se uleví, řekl starosta Rokycan Václav Kočí (Pro naše Rokycany).

Řidiči nákladních vozů nad 12 tun se ve zmiňovaném úseku vyhýbali dálnici D5, aby ušetřili na mýtném. "Nově musejí dálnici využívat. Dopravní značení se zákazem vjezdu pro tranzit už se objevilo v křižovatkách silnice II/605 a silnic II. a III. tříd," uvedla mluvčí radnice Tereza Maixnerová. Nová úprava se nijak nedotkne nákladní dopravy, která v dotčených městech a obcích zajišťuje zásobování.

Na bývalé státní silnici I. třídy, která vede z hraniční obce Rozvadov na Tachovsku přes Plzeň na Prahu, za šest let doprava silně vzrostla. Vede přes centrum Rokycan a protíná další obce.

Rokycany už několik let intenzivně usilovaly o zákaz tranzitní nákladní dopravy. "Dlouhodobé přetížení silnice II/605 kamiony s sebou nese řadu negativ, ať už se jedná o zhoršenou bezpečnost chodců, špatnou plynulost provozu, hluk, vibrace, exhalace výfukových plynů, prašnost, poškozené komunikace i budovy," uvedl Kočí. Zákaz tranzitu podpořila krajská správa a údržba silnic, policie a obce Holoubkov a Svojkovice.

Václav Prokš jpt

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, automobilová, správa, obce, kamiony, Plzeňský, Rokycany, silnice, dálnice, Praha, Plzeň, mýtus, okres Tachov, Rozvadov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kamiony nesmí na krajskou silnici mezi Rokycany a Mýtem  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.