Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Plzeňský kraj opravil 2/3 paralelní silnice k D5 Praha-Rozvadov

Plzeňský kraj už rekonstruoval na Tachovsku téměř celý zhruba 40 km dlouhý úsek silnice II/605. Na tomto paralelním tahu k dálnici D5 výrazně roste doprava. Osobních vozidel už je tam nejméně tolik jako před otevřením dálnice z Plzně do Tachova v roce 1997 a přibývá také nákladních, řekl Josef Popule ze Správy a údržby silnic Plzeňského kraje (SÚS). Silnice II/605 z Prahy na státní hranici měří 145 km a více než polovina je v Plzeňském kraji, který už dvě třetiny trasy obnovil.

V Plzeňském kraji vede nejdelší část komunikace II/605, přes 40 km, po Tachovsku, o něco méně na Rokycansku a menší úseky jsou na Plzni-severu a v Plzni. Na Tachovsku začala rekonstrukce II/605 už v roce 2012 a dosud přišla na zhruba 400 milionů korun. Chybí pouze dva úseky u Rozvadova, tedy u státní hranice, a průtahy obcemi na trase, které by měly být hotové do pěti let. Průtahy SÚS neopravovala kvůli tomu, že všechny obce budovaly chodníky, kanalizaci a vodovody.

SÚS teď dokončila úsek od Václavského rybníka pod Přimdou do Přimdy a příští rok zbývá 3,3 km od Svaté Kateřiny na začátek Rozvadova, který má stavební povolení. Jde o stavby za 40 milionů Kč. "Příští roky bychom měli mít na Tachovsku hotovou celou trasu. Problém je s úsekem k hranicím, kde se vytváří studie s obcí Rozvadov a podnikateli v bývalé celnici," uvedl Popule. Záměrem je vytvořit tam místo čtyřproudé silnice dva pruhy a pozemky předat obci na chodník a cyklostezku.

Nejdražší byl první úsek od Sulislavi až na začátek Boru, který stál 220 milionů Kč. "Šli jsme ve stávající trase. Nejsou tam směrové změny, ani rozšiřování," uvedl Popule. Na II/605 se opravují podkladní a konstrukční vrstvy, které mají vydržet při současném provozu 50 až 60 let. Po deseti letech se musí měnit vrchní obrusné vrstvy.

Další velké opravy II/605 provádí SÚS na Rokycansku. Postupná obnova silnice, která byla do roku 1997 jedinou kvalitní trasou na Západ, je krajskou prioritou. Jediná umí přenést dálniční provoz bez následků, uvedl Popule. Osobních vozů přejede po silnici ke 13 tisíc denně. Mýtnému se na ní vyhýbají velké počty nákladních vozidel, jež vozí materiál do průmyslových zón a zásobují oblast.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, Německo, silnice, stavby, správa, D5, Plzeňský, Plzeňský kraj, okres Tachov, Plzeň, Praha, Tachov, Rozvadov, okres Rokycany, Přimda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj opravil 2/3 paralelní silnice k D5 Praha-Rozvadov  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.