Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Plzeňský kraj staví rychlejší a bezpečnější napojení Stříbra s D5

Plzeňský kraj buduje rychlejší a bezpečnější napojení města Stříbro a okolí na dálnici D5 do Prahy a Plzně nebo do Německa. Stavba 1,3 kilometru dlouhé silnice za 96 milionů korun začala minulý měsíc a bude většinově hrazena z evropského programu IROP. Novinářům to řekl Tomáš Doksanský z Regionální rozvojové agentury Plzeňského kraje. Hotová by měla být do května 2020.

Stavba s názvem Stříbro - dálnice D5 (úsek 1) bude součástí krajské silnice II/230. "Jde zatím o první část toho zrychlení a propojení tachovského okresu na dálnici," řekl náměstek hejtmana Pavel Čížek (STAN). Podle Čížka jde o narovnání silnice, protože současné serpentiny v kopci jsou nebezpečné a problematicky sjízdné hlavně v zimě. Navazovat bude druhá etapa, která se projektuje.

Směr je podle Doksanského silně frekventovaný a jezdí tam hodně nákladních vozidel. "Řidiči se vyhnou těm šíleným serpentinám, kde je velké převýšení a klouže to tam," uvedl. Silnice začíná pod Myším kopcem a povede přes pole a vyjede před Stříbrem na silnici II/605, která vede z Plzně na Rozvadov až k hranicím. Připravovaná druhá etapa také hlavně vyrovná zatáčky v lesních úsecích.

Už 1. července se řidičům na Tachovsku otevřelo 15 km opravené silnice II. třídy z okraje Tachova přes Přimdu na dálnici, která rychleji a bezpečněji napojuje Chebsko na D5. Krajská správa silnic zprovoznila prostřední opravený úsek. Celá silnice stála téměř 180 milionů Kč, většinu pokryla EU. Využívají ji jako přivaděč na dálnici tisíce automobilů denně včetně kamionů směřujících z Mariánskolázeňska na D5. "Za posledních pět let tam vzrostla doprava o 30 procent a pořád se zvyšuje. Při posledním sčítání tu projíždělo okolo 10 tisíc aut za 24 hodin," uvedl Josef Popule ze správy silnic.

Nárůst nákladní dopravy je kvůli rozvoji průmyslových zón podél D5 trojnásobný. Podle starostky Starého Sedliště Jitky Valíčkové kamiony mířící do průmyslové zóny Nová Hospoda u Boru jezdí stále častěji přes vesnice a šetří tak na mýtném.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, EU, silnice, stavby, Plzeňský, AUDIO, Plzeňský kraj, dálnice, Stříbro, Plzeň, Německo, Praha, Pavel Čížek, Starostové a nezávislí, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj staví rychlejší a bezpečnější napojení Stříbra s D5  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.