Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Řidičům v Plzni se otevře nový most přes trať na Domažlické ulici

Řidičům v Plzni se 10. července otevře nový most přes železniční trať na Domažlické ulici. Estakáda, tedy silnice na pilířích, je spolu s kruhovou křižovatkou součástí 1,1 km dlouhé přeložky silnice I/26 do Domažlic a Německa. Jde o nejnáročnější část třetí etapy oprav železničního uzlu v Plzni, která stála 1,1 miliardy Kč a je jednou z největších železničních staveb v zemi. Novinářům to dnes řekl Pavel Brůžek z firmy Swietelsky stavební.

Přeložka začíná u bývalé sokolovny, kde vznikl nový kruhový objezd, z něhož se bude vyjíždět na estakádu a nově do areálu strojíren Škoda. Má dva pruhy, k nimž lze v budoucnu přidat další dva. Zanikne tak desítky let kritizovaný nebezpečný železniční přejezd na Domažlické ulici, který komplikoval železniční i automobilovou dopravu. Stavba také umožní elektrifikaci hlavní tratě z Plzně do Mnichova. Ještě v červenci se otevře přeložka části domažlické trati, na níž vznikne bezbariérová železniční zastávka Plzeň-Skvrňany.

Nová estakáda umožní mimoúrovňové křížení domažlické a chebské trati s vozovkou. Podle Václava Šťastného ze Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) podobné vedení silnice nad tratí v Plzeňském kraji nikde není.

Zhruba 2,5kilometrový železniční úsek je posledním neopraveným na chebské trati a na domažlické bude předcházet modernizaci koridoru Plzeň - Domažlice - státní hranice a dále na Mnichov. Vlaky od Domažlic i Chebu musely dosud při vjezdu do Plzně zpomalovat až na 40 km/h, přitom povolená rychlost na modernizované chebské trati je 110 km/h a na opraveném hlavním nádraží 80 km/h. Po opravě zastaralého skvrňanského úseku se tam bude jezdit až 100 km/h.

U zastávky Plzeň-Skvrňany vznikla nová jednokolejná železniční trať na Domažlice a dvojkolejná na Cheb. Nejnáročnější byla přestavba přesmyku, kde se v jednom místě ve třech výškových úrovních rekonstruovaly tři tratě a tři mosty bez přerušení provozu během většiny prací.

Autoři

Štítky ČR, stavby, automobilová, železnice, firmy, Plzeň, silnice, Domažlice, Pavel Brůžek, Německo, Správa železniční dopravní cesty, Mnichov, Cheb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řidičům v Plzni se otevře nový most přes trať na Domažlické ulici  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.