Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Silničáři v Plzeňském kraji sypou některé horké silnice pískem

Silničáři v Plzeňském kraji sypou některé horké silnice drobným pískem. Díky tomu se řidičům nelepí vzlínající asfalt na kola aut a nevytrhávají ho. Písek se zajíždí do asfaltu, který má při vedrech pořád snahu vzlínat nahoru, řekl Radek Šíma, provozní ředitel Správy a údržby silnic Plzeňského kraje (SÚS), která obsluhuje 4600 km krajských komunikací II. a III. třídy. Od minulého týdne už sypou desítky kilometrů.

Posypové vozy se dnes pohybovaly na Plzeňsku například na silnicích u obcí Řenče a Hadačka, ve směru z Vodokrt na Krasavce a na silnici z Nových Mitrovic do Borovna na Rokycansku.

"Už víme přesně, které úseky se 'potí' a jakmile přesáhne teplota vzduchu 30 stupňů, tak sypače vyjíždějí a třeba i preventivně to posypou," uvedl Šíma. Každý rok je to na stejných místech. Silnic, které jsou přesycené asfaltem, a nejsou přikryté nátěrem nebo živičným kobercem, už je málo, zhruba desítky kilometrů. "Jde o staré penetrační makadamy (hrubé kamenivo s výplní), mezi nimiž se asfalt v určitých místech zvedá," řekl.

Pískem se sypou většinou okresní silnice III. třídy. Nejde o dlouhé úseky, jen o určitá místa. "Dříve se penetrace prováděly takovým ručním dávkováním, takže mohlo místně docházet k předávkování asfaltem, a tím pádem to tam leze nahoru," řekl.

Pokud kola asfalt vytrhávají, poruší se povrch vozovky a musí se pak opravovat tryskáním asfaltu a emulze s kamenivem. Jakmile není povrch celistvý, do tělesa silnice teče voda.

Podle Šímy neexistuje žádný předpis, kolik písku sypat, řidiči to berou podle zkušeností a pocitu. "Projedou to a pak tam ještě třeba nazpátek něco přihodí," dodal. Používají se klasické zimní sypače s nástavbami na inertní posyp křemičitým pískem, který SÚS nakupuje jen na léto. Za léto spotřebují v kraji stovky tun. Kvůli tomu, že se provozem vrstva písku zamačkává hlouběji a asfalt znovu vylézá, musí jezdit na dotčené úseky každý den, hned po ranních kontrolních jízdách.

Autoři

Štítky ČR, počasí, silnice, Plzeňský, Plzeňský kraj, Písek, Řenče, Hadačka, Vodokrty, Nové Mitrovice, okres Rokycany, Borovno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silničáři v Plzeňském kraji sypou některé horké silnice pískem  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.