Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Plzeňský kraj očekává výrazně méně peněz od SFDI na opravy silnic

Plzeňský kraj letos očekává výrazně méně peněz od Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) na opravy svých silnic druhé a třetí třídy. Zatímco v minulých čtyřech letech dostával od státu téměř 300 milionů korun, letos očekává jen mezi 100 až 150 miliony Kč. Novinářům to řekl náměstek hejtmana Pavel Čížek (STAN), který s tím seznámil starosty Tachovska. Kraj má přitom kompletně připravené stavby za 500 milionů korun.

Vláda minulý týden schválila čtyři miliardy korun krajům na opravy silnic druhé a třetí třídy, tedy stejně jako dával stát v minulých letech. Ze SFDI a rozpočtové rezervy dostanou ale podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) "jen" dvě miliardy korun, další dvě miliardy by měly získat z evropských peněz.

Čížek potvrdil, že SFDI poskytne krajům pouze dvě miliardy korun. "S tím, že nám bylo předběžně řečeno, že bude nějakým způsobem posílena alokace (objem peněz) v evropském programu IROP o dvě miliardy," uvedl. Podle Čížka se hovoří o tom, že buď bude posílena výzva na silnice, nebo bude otevřena jiná výzva. Podle náměstka to ale není jisté, a pokud se to podaří, tak by se na tyto peníze čekalo několik měsíců, protože u dotací EU je úplně jiný režim financování.

"V Plzeňském kraji bylo v roce 2010 v havarijním nebo nevyhovujícím stavu 52 procent všech silnic," řekl náměstek. V roce 2017 už to byla, díky dotacím EU, krajským výdajům i penězům SFDI, pouze třetina a loni a letos, kdy kraj opět investuje velké sumy, se to zase o něco zlepší. Pokud ale nebudou peníze ze SFDI nebo jich bude méně, začne se stav zhoršovat.

"Už léta chceme, aby se zhruba ty čtyři miliardy korun s valorizací dávaly systémově na silnice II. a III. třídy každý rok. Aby to nebyl žádný dárek od státu, ale část daně, kterou platí každý motorista z benzinu," uvedl. SFDI podle Čížka toto systémové řešení jako návrh připravil, ale odmítlo ho ministerstvo financí.

Čtyři miliardy korun na opravy silnic nižších tříd loni na podzim slíbila vláda. Kraje s nimi počítaly a zahrnuly je do svých plánů. Zatím ale nevědí, kolik dostanou, a nemohou vypisovat soutěže na dodavatele. Kraje mají ve správě 49 tisíc kilometrů silnic druhé a třetí třídy, stát vlastní asi 7000 km dálnic a silnic první třídy. Podle předsedkyně Asociace krajů Jany Mračkové Vildumetzové (ANO) dá stát letos na opravy svých silnic a dálnic zhruba 40 miliard korun, kraje vynaloží ze svých rozpočtů na opravy svých silnic osm miliard. Krajům navíc patří 12 tisíc zhruba z 15 tisíc mostů v ČR, jejichž opravy jsou nákladné.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, správa, silnice, stavby, kraje, Plzeňský, SFDI, Státní fond dopravní infrastruktury, Plzeňský kraj, oprava, peníze, Pavel Čížek, okres Tachov, Stan, ANO 2011, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj očekává výrazně méně peněz od SFDI na opravy silnic  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.