Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

ŘSD upravuje křižovatku na Plzeňsku, zvýší bezpečnost na hlavním tahu I/26

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo tříměsíční úpravu křižovatky u Střelic na jižním Plzeňsku za 15 milionů Kč včetně DPH. Řidiči jedoucí po hlavním tahu I/26 z Německa přes Domažlice na Plzeň budou moci výrazně bezpečněji odbočit na krajskou silnici na Hradec u Stodu. Částečná uzavírka bude řízena semafory, případně poučenou osobou, řekl Michal Syřínek z plzeňské správy ŘSD.

"Krajská silnice III/19341 a protější polní cesta jsou zcela uzavřeny," uvedl. Řidiči směřující z hlavního tahu na Střelice a Hradec u Stodu musí volit objížďku přes Stod. Stejné to je v opačném směru.

"Úprava křižovatky silnic I/26 a III/19341 a místní komunikace zvýší bezpečnost a plynulost provozu. V místě křížení dochází k častým dopravním nehodám," uvedl Syřínek. Stavební firma Eurovia vloží na hlavní tah ve směru od Domažlic do Plzně nový samostatný pruh pro levé odbočení na Střelice. "Na silnici třetí třídy vznikne dopravní ostrůvek oddělující jízdní pruhy v křižovatce, u místní komunikace se upraví úhel napojení," dodal. Lhůta výstavby je podle smlouvy tři měsíce.

Po silnici I/26 projede denně přes 12 tisíc vozidel, z toho 2500 nákladních. Je to třetí nejfrekventovanější hlavní tah z Plzně, po silnici I/27 na Klatovy a I/20 na Nepomuk.

Právě na silnici I/26 chce stát od ledna 2020 zavést mýtné pro kamiony. V Plzeňském kraji by se to mělo dotknout ještě silnice I/20 z Plzně na České Budějovice. Města a obce na okolních nezpoplatněných silnicích s tím nesouhlasí. Obávají se přílivu nákladních vozů, které si začnou zkracovat cestu přes jejich území. Některé hrozí blokádami. "Pokud chce stát tyto dvě silnice zpoplatnit, musel by to udělat jako na Slovensku, kde jsou zpoplatněny všechny silnice první třídy a vybrané vozovky druhé třídy a tranzitní nákladní doprava nesmí jinam a je to hlídáno satelitním systémem," uvedl náměstek hejtmana Pavel Čížek (STAN).

Autoři | Foto ŘSD

Štítky ČR, silnice, stavby, Plzeňský, Ředitelství silnic a dálnic, Plzeňský kraj, Plzeň, Stod, Střelice, Domažlice, Hradec, Německo, Eurovia CS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ŘSD upravuje křižovatku na Plzeňsku, zvýší bezpečnost na hlavním tahu I/26  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.