Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Zaměstnanci Pilsen Steel v konkurzu nedostali mzdu za srpen

Zaměstnanci plzeňských hutí a kováren Pilsen Steel, které jsou od června v konkurzu, nedostali mzdu za srpen. Květnové, červnové a červencové mzdy podnik vyplatil díky tomu, že se konkurznímu správci podařilo prodat emisní povolenky. Novinářům to dnes řekla předsedkyně podnikových odborů Ivanka Smolková. Podnik, který v lednu sám na sebe podal insolvenční návrh, musel vrátit i to, co zaměstnancům v květnu a červnu vyplatil úřad práce.

Na pondělním jednání věřitelského výboru, kam Smolková šla s tím, že bude ukončen provoz a začne propouštění lidí, insolvenční správce oznámil, že o firmu mají zájem tři možní kupci. "Věřitelský výbor proto rozhodl, že se bude vyčkávat, jestli zájem potvrdí, jestli dojde k prohlídkám firmy, které by mohly začít příští týden," uvedla.

Podnik od ledna nevyrábí, zatím v něm ale zůstává přes 500 zaměstnanců. "Někteří odešli. Pokud nebudou peníze vyplacené do půlky října, tak možná odejdou další," uvedla Smolková.

Firma potřebuje měsíčně na mzdy přes 11 milionů korun. Splatný termín srpnových mezd byl 15. září. Pokud lidé peníze nedostanou, tak od 16. října mohou okamžitě zrušit pracovní poměr a přihlásit své pohledávky u soudu. "Já bych jim to nedoporučovala, když už čekali tak dlouho. Kdyby podnik konečně získal zájemce, který by ho byl schopen provozovat a měl by na to, aby ho rozjel, tak by se jim trpělivost vyplatila," řekla předsedkyně odborů.

Podle ní byl připravený prodej zbytného majetku, zejména materiálu, ale zřejmě se uskuteční až po vyjádření možných kupců.

Další věřitelský výbor se sejde 24. října v Plzni. "Předpokládám, že už se tam budou moci předložit konkrétní jména reálných zájemců i formy řešení situace," uvedla.

Pilsen Steel, jejíž stoprocentní obchodní podíl vlastní ruský podnikatel Igor Šamis, loni přestala financovat ruská banka VEB Kapital. Insolvenční správce, který je v podniku půl roku, přezkoumal pohledávky za téměř 9,4 miliardy korun, z nichž většinu ale popřel. Nejvíce, přes pět miliard korun, uplatňují tři banky se sídlem v Rusku a proti popření pohledávek se brání žalobami.

Autoři | Foto Pilsen Steel

Štítky ČR, hutě, zaměstnanost, mzdy, firmy, Pilsen Steel, mzda, Úřad práce České republiky, pohledávka, VEBA, textilní závody a.s., Rusko, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zaměstnanci Pilsen Steel v konkurzu nedostali mzdu za srpen  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.