Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Z obří továrny CANPACK ve Stříbře půjdou plechovky do Prazdroje

V polovině příštího roku má začít výroba hliníkových nápojových plechovek v závodě polské společnosti CANPACK, který vzniká ve Stříbře. Roční kapacita závodu bude podle manažerky společnosti Marty Kopcik asi miliarda plechovek s potenciálem růstu. Nadnárodní firma zaměstná 160 lidí. Plechovky od společnosti bude odebírat i nedaleký Plzeňský Prazdroj. Po plzeňských továrnách japonských koncernů Panasonic a Daikin jde za 30 let o třetí největší investici do výroby na zelené louce v Plzeňském kraji.

Skupina už továrnu začala stavět, investuje do ní 100 milionů eur (zhruba 2,6 miliardy Kč). Firma podle manažerky brzy zahájí náborovou kampaň. "Má pomoci přilákat nejlepší talenty z místního trhu práce. Pro společnost je zásadní, aby všichni zaměstnanci byli zaměstnáni a vyškoleni před zahájením výroby," dodala Kopcik.

Prazdroj zatím odebírá většinu plechovek z jiných evropských továren firmy. Ze Stříbra bude kupovat půllitrové plechovky, od současných dodavatelů dál zejména atypické plechovky o objemu například 200 ml pro ochutnávkové účely a 750 ml pro limitované edice.

"Dosud jsme dováželi většinu plechovek ze zahraničí," uvedla mluvčí Prazdroje Jitka Němečková. Nová továrna je asi 35 km od pivovaru. "Díky tomu nákladní automobily nebudou muset ročně ujet 1,75 milionu kilometrů, to odpovídá snížení emisí CO2 o 1400 tun za rok, tedy množství, které by musel absorbovat les velký jako čtyři Bolevecké rybníky," řekl generální ředitel pivovaru Grant Liversage.

Plechovky jako nápojové obaly na českém trhu posilují a co do objemu jsou po sudech a lahvích třetím nejrozšířenějším obalem v nabídce Prazdroje. Pivovar proto před dvěma lety otevřel novou stáčecí linku na plechovky za 340 milionů Kč a za 600 milionů teď staví linku v Radegastu.

Roční produkce Canpacku Stříbro má být dvojnásobná proti nedalekému závodu Ball Beverage Packaging v Dýšině u Plzně, který je součástí americké korporace. Už v roce 1996 jej postavila tehdejší Škoda Plzeň, která jej pak prodala.

Areál Canpack vznikne ve Stříbře na šesti hektarech průmyslové zóny po bývalých 47hektarových kasárnách, zahrne dvě výrobní haly s plochou téměř dva hektary. Závod staví nizozemský developer CTP.

"Bereme jako fakt, že sem tento investor přichází a očekáváme spolupráci s městem, jako s ostatními firmami, které tu jsou a budou," řekl starosta Stříbra Václav Votava (ČSSD). Radní města investorovi řekli, že nechtějí, aby s ním přišli další agenturní pracovníci, jichž už je ve Stříbře ubytováno kolem 2000 a radnice o nich nemá přehled. "Utvrdili nás, že budou zaměstnávat pouze lidi z místních zdrojů," řekl. Radnice nechce ani to, aby stovky kamionů s plechovkami jezdily přes centrum města.

CANPACK Group je globálním výrobcem hliníkových nápojových plechovek, obalů pro potravinářský průmysl, skleněných lahví a kovových uzávěrů. Zaměstnává téměř 8000 lidí v 19 zemích.

Autoři | Foto CANPACK

Štítky ČR, Polsko, nápoje, stavby, pivo, firmy, Prazdroj, Stříbro, plechovka, továrna, výroba, Panasonic, Plzeňský Prazdroj, a. s., Plzeňský kraj, Václav Votava, ČSSD, Škoda, Pivovar Radegast

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z obří továrny CANPACK ve Stříbře půjdou plechovky do Prazdroje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.