Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Plzeňská TS propustila za tři měsíce třetinu z 220 zaměstnanců

Plzeňský výrobce lisů, TS Plzeň a.s. (dříve Škoda Těžké strojírenství), propustila za tři měsíce asi 60 lidí a nyní jich má 159. Firma, kde odbory vyhlásily koncem května stávkovou pohotovost, směřuje ke konci, ale zatím nikdo nestanovil jeho termín. Propouští každý měsíc do deseti procent zaměstnanců, aby nespadli do režimu hromadného propouštění, řekl předseda odborů Ervín Eger. Zatím nedluží výplaty a všem odcházejícím platí odstupné.

Firma, která je ve ztrátě a nemá dost zakázek, je závodem mateřské ŽĎAS, kterou vlastní čínská CITIC Group. Vedení ŽĎAS odmítlo problémy komentovat a odkázalo na čínského vlastníka.

"Dodělávají se rozdělané zakázky a zároveň se propouští," uvedl Eger. Ředitel podniku s odbory komunikuje, ale podle Egera už to moc smysl nemá. Každý měsíc jen předává a konzultuje seznam dalších propouštěných lidí. V další vlně je 11 lidí. "Zatím se drží zákona, tedy deseti procent, nejdou do hromadného propouštění," uvedl.

Podle Egera se stalo přesně to, co řekl 27. května při vyhlášení stávkové pohotovosti, tedy že od začátku roku jde podnik do řízené likvidace. "Zakázky se neshání, končí smlouvy s dodavatelem jídla, u smluv na energie se snižují zálohy, ztráta se prohlubuje. Vše nasvědčuje tomu, že TS končí," uvedl. Podle Egera nemusí ŽĎAS navrhnout TS do konkurzu, protože jde "jen" o jeho provoz. Plánovaná fúze TS a ŽĎAS, o níž už jednal soud v Brně, je podle Egera odložená.

Odbory stávkovou pohotovost zrušit nechtějí. Stávka by podle nich neměla moc smysl. Eger ji konzultoval s právníkem OS KOVO, který řekl, že by to pomohlo jen majitelům podniku.

Propouštění lidé si zatím hledají práci sami. Zpočátku podnik propouštěl úředníky, v poslední vlně už také obráběče kovů. "Vedení kontaktovalo firmy v okolí. Zájem o dělníky by měly, ale lidé jim zatím nedokážou říct, kdy nastoupí. Od vedení se nepovedlo dostat termín, například, že by podnik skončil k poslednímu prosinci," uvedl Eger. Odbory i vedení TS podle něj s koncem firmy počítají. "Můj zájem už je jen, aby splnili závazky vůči zaměstnancům tak, jak mají," dodal předák. Nechápe, proč majitelé nenabídli podnik nějakému zájemci ke koupi. Jednání s plzeňskou firmou, která měla zájem o zhruba sto lidí, zkrachovalo.

Autoři | Foto TS Plzeň

Štítky ČR, stroje, zaměstnanost, odbory, firmy, TS Plzeň, ŽĎAS, TS Plzeň a.s., CITIC Group, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňská TS propustila za tři měsíce třetinu z 220 zaměstnanců  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.