Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Čistá Plzeň nabírá na práci lidi bez střechy nad hlavou i s dluhy

Městská odpadová firma Čistá Plzeň nabírá na práci lidi, kteří mají problémy s bydlením, sociálně slabší i občany s dluhy. Zařídí jim kromě jistého zaměstnání ubytování, oblečení a řešení exekucí i osobních bankrotů. Zkušenosti s dlouhodobějšími bezdomovci ale nemá dobré, nechtějí pracovat. Novinářům to řekl Jan Šneberk, náměstek Čisté Plzně, která zajišťuje ve městě svoz odpadů.

"Když má zájem pracovat, jsme schopni se o něj kompletně postarat," řekl ředitel Otakar Horák. Firma třeba přijala muže, který rok dva pracoval jako "zadák" (na zádi popelářského kuka vozu), poté si udělal řidičský průkaz a teď řídí nákladní auto. "A už si vydělává úplně jiné peníze," uvedl Šneberk. Zaplatil exekuce a začal bydlet v nájmu. "Když člověk chce, tak se to vždycky dá," dodal.

"Nabíráme lidi, kteří mají problémy s bydlením, například bydlí v garáži," uvedl Horák. Firma si nejdříve ověří, že vydrží rok dva pracovat. Poté do nich dále investuje, například do řidičských průkazů.

Firma nerozlišuje, zda jde o bezdomovce, ani se jich na to nemůže ptát. "Pokud pracovat chce a nemá nic, oblékneme ho do pracovních montérek, které může nosit i soukromě, seženeme mu ubytovnu za 4000 Kč. Zaplatíme ji s tím, že nám to dá při výplatě," řekl náměstek. Firma dále nabízí externí poradkyni. "Seznámí se s jejich případy, posoudí, zda se dá požádat o insolvenci, pomáhá a radí jim," uvedl. Osobní bankrot ale lze využít jen u části pracovníků, v řadě případů jsou dlužné částky tak vysoké, že třetinu sumy za pět let nemohou splatit. Exekuce má skoro polovina z 50 zadáků, vyřízenou insolvenci splácí třetina až polovina.

Ubytovnu firma kontroluje, snaží se zajistit větší pokoje i nějaké vybavení. Teď tam má pět zaměstnanců. Dlouhodobého bezdomovce Čistá Plzeň teď žádného nezaměstnává. "Posílali nám je z agentur, chodili z ulice, ale většinou se neosvědčili. Jenom pili a pracovat moc nechtěli," uvedl náměstek. Nyní přijala na zadáka jednoho, který přišel ze Slovenska, původně z dětského domova, ale teď je na neschopence.

Autoři | Foto Čistá Plzeň

Štítky ČR, odpady, zaměstnanost, sociální, správa, firmy, Plzeň, bezdomovec, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čistá Plzeň nabírá na práci lidi bez střechy nad hlavou i s dluhy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.