Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Doosan Plzeň zmodernizuje teplárenský blok elektrárny Opatovice

Plzeňský Doosan Škoda Power zmodernizuje teplárenský blok v elektrárně Opatovice, která dodává teplo pro Pardubice, Hradec Králové a Chrudim. Plzeňské energetické strojírny dodají modernizovanou parní turbínu o výkonu 65 megawattů, řekl mediální zástupce Doosanu Ondřej Činčura. Hodnotu zakázky firma nezveřejnila. Modernizovat bude při plánované odstávce v roce 2020 a do provozu zařízení předá před topnou sezonou na podzim příštího roku.

Doosan turbínu dodá včetně řídicích systémů, ohříváků, olejového hospodářství, potrubí, hydraulického systému a dalšího vybavení. "Z technických důvodů budeme muset repasovat část stávajícího soustrojí, abychom veškeré práce stihli před zahájením topné sezony," řekl vedoucí oddělení modernizace Adam Bajer. Podle člena dozorčí rady elektrárny Stanislava Ondráčka se modernizací výrazně zvýší efektivita kombinované výroby tepla a elektřiny. Projekt má také přispět ke zlepšení životního prostředí v regionu.

Elektrárna Opatovice je výrobcem elektrické energie a tepla, které dodává více než 62 tisíc odběratelům v Pardubicích, Hradci Králové, Chrudimí a dalších městech a obcích v regionu. Je tak největším dodavatelem tepla v ČR. Její elektrický výkon je 363 MW, tepelný výkon 698 MW. Elektrárna patří do skupiny Energetický a průmyslový holding (EPH) miliardáře Daniela Křetínského.

Plzeňský výrobce a dodavatel zařízení pro elektrárny má více než stoletou tradici výroby parních turbín. Od konce roku 2009 je členem jihokorejské skupiny Doosan. Vyrábí a dodává parní turbíny od tří do 1200 MW. Využívají je paroplynové, uhelné, jaderné, kogenerační a solární elektrárny i spalovny biomasy. Podnik s téměř desetinovým podílem na světovém trhu parních turbín má roční tržby mezi šesti až osmi miliardami korun.

Autoři | Foto Doosan Škoda Power

Štítky ČR, energie, stroje, teplo, Doosan Škoda Power, Elektrárny Opatovice, Plzeň, elektrárna, Pardubice, Hradec Králové, Chrudim, Elektrárna Opatovice nad Labem, Daniel Křetínský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Doosan Plzeň zmodernizuje teplárenský blok elektrárny Opatovice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.