Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Železárny Hrádek musely zavést kvůli horku častější přestávky

Železárny Hrádek ze skupiny Z-Group musely kvůli horku zavést častější přestávky v práci. Některé náročnější činnosti odkládají na jindy, řekl dnes generální ředitel hutních podniků Z-Group Vladimír Sako. Teploty v ocelárně, kde je největší vedro, stoupají až na 80 stupňů Celsia. Vedrem trpí i řidiči autobusů přepravních firem, které skupina také sdružuje.

"Navíc pracovníci železáren musí mít neustále na sobě brýle, přilbu a ochranné oblečení, které si nemohou jen tak odložit," uvedl mluvčí skupiny Miroslav Slaný. V tropických dnech se podle něj haly přes den nahřejí a uvnitř je pak i 50 stupňů. Přes noc nestačí vychladnout. "Nejhorší situace je na ocelárně. Teplota v tomto extrémně horkém provozu dosahuje až neuvěřitelných osmdesáti stupňů," řekl Sako. Firma zabezpečila intenzivnější pitný režim a zajistila vyšší přísun minerálů a látek, které zaměstnanci v extrémních teplotách vypotí. Spotřeba ochranných nápojů se nyní zvyšuje přibližně o 40 procent, dodal.

"Pokud byste se prošli našimi horkými provozy, sluneční výheň venku před halami, která vám předtím připadala jako pobyt na Sahaře, vám najednou bude připadat jako příjemné osvěžení," uvedl Sako.

Vedrem trpí i řidiči autobusů přepravních firem, které skupina Z-Group také sdružuje. "Ani klimatizace v těchto dnech ale nepomůže úplně. Slunce pálí ze všech stran, řidiči jsou jako ve skleníku. Po několika hodinách ve voze je stále těžší udržet pozornost," řekl Slaný za ČSAD autobusy Plzeň. Podnik zajišťuje řidičům dostatek pití. Na všech našich provozech po celém Plzeňském kraji mají k dispozici zásobníky vody, kterou si mohou kdykoliv načerpat, uvedl. Řidiči nosí letní verzi uniformy, ke stejnokroji mají povoleno nosit krátké kalhoty.

Autobusy podle Slaného zvládají provoz dobře. "Zatímco v některých krajích způsobují tropické podmínky vážné komplikace v dopravě a řada linek nevyjede kvůli technickým problémům, kdy se autobusy v extrémních vedrech neuchladí či praskají hadice na chladicích systémech, v Plzeňském kraji linkové vozy žádné větší technické potíže nezaznamenaly," dodal.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, počasí, hutě, automobilová, Železárny Hrádek, ČSAD autobusy Plzeň, Plzeňský kraj, ČSAD, Sahara, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Železárny Hrádek musely zavést kvůli horku častější přestávky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.