Počasí dnes13 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Škoda JS se výrazně podílí na zvýšení výkonu Temelína a Dukovan

Plzeňská ŠKODA JS, dříve Jaderné strojírenství, výrazně přispěla ke zvýšení výkonu obou českých jaderných elektráren. Jaderný zdroj v Dukovanech posílil z původních 4 x 440 megawattů na 4 x 510 MW a Temelín z 2 x 1000 MW na 2 x 1082 MW. Zvýšení výkonu vyžadovalo provést řadu modernizačních opatření včetně změn systému ochrany a řízení elektrárny, řekl Petr Kryl, ředitel divize Inženýring a systémy kontroly a řízení Škody JS. Firma byla při stavbách obou elektráren dodavatelem primárního okruhu všech bloků. Podnik dlouhodobě zajišťuje jejich modernizaci a servis.

"Už dosavadní zvýšení výkonu nebylo marginální, a připravuje se jeho další navýšení v návaznosti na využití inovovaného typu paliva. Při tomto procesu má Škoda JS nezastupitelnou úlohu," řekl mluvčí firmy Jan Stolár. Inženýři z plzeňské jaderné strojírny definují podmínky, za nichž je zvýšení výkonu možné. Výpočty jsou podle Stolára mimořádně náročné na čas a vyžadujívysokou odbornou úroveň.

"Naši výpočtáři analyzují, jaký vliv bude mít nové palivo na reaktor," uvedl Kryl. K posouzení provádí Škoda JS řadu výpočtů a analýz -termodynamických, fyzikálních, radiačních a pevnostních. A analyzuje také vlastnosti a chování nového paliva. Výsledky výpočtů jsou důležitými podklady pro udělení licence českým Státním úřadem pro jadernou bezpečnost pro nové palivo i pro zvýšení výkonu bloků.

"Při uvádění nového paliva do provozu máme naprosto zásadní roli, a to zpohledu výpočtů a analýz samotného paliva, ale také z hlediska posouzení reaktorového zařízení," řekl Kryl.

ŠKODA JS vykázala loni zisk před zdaněním 235 milionů Kč při tržbách 4,1miliardy Kč. Kvůli nedostatku příležitostí v ČR se musí stále více orientovat na export, který vloni mířil do 14 zemí a na obratu firmy se podílel 68 procenty. Firma má 1100 zaměstnanců a loni vykázala už 19.ziskový rok v řadě.

Autoři | Foto Škoda JS

Štítky ČR, energie, stroje, jaderná, firmy, Škoda JS, Jaderná elektrárna Temelín, Dukovany, palivo, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Škoda JS se výrazně podílí na zvýšení výkonu Temelína a Dukovan  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.