Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Úřad práce v Plzni vyplatil zaměstnancům Pilsen Steel dlužné mzdy

Úřad práce už vyplatil téměř všem zaměstnancům Pilsen Steel dlužné mzdy. Plzeňské hutě a kovárny, jež jsou v insolvenčním řízení a od ledna nevyrábí, neposlaly téměř 600 zaměstnancům výplaty za březen a duben. Zbytek zaměstnanců dostane peníze do konce tohoto týdne, řekla předsedkyně odborů Ivanka Smolková. Pomoc úřadu práce označila za nadstandardní a vstřícnou.

"Terénní pracovnice, které byly přímo u nás ve firmě, lidem radily a pomáhaly jim s vyplňováním žádostí," uvedla Smolková. Kováři a slévači od nich také dostali informace, kde mohou najít novou práci. Podle ředitele plzeňského úřadu práce Zdeňka Novotného mají firmy zájem o pracovníky v technických oborech a mnozí z Pilsen Steel by v regionu našli uplatnění.

"Máme informace, že firma ještě sehnala nějaké peníze a že nám vyplatí ještě mzdy za květen," řekl jeden z kovářů. Smolková to nevyloučila, ale jasno podle ní bude příští pátek, kdy je podle kolektivní smlouvy mezní termín pro výplaty. Firma už dřív požádala soud o prodej 92 tisíc emisních povolenek s deklarovaným cílem uspokojit zaměstnance.

Za prodej povolenek, které podle informací povolil soud i prozatímní věřitelský výbor, by měl Pilsen Steel inkasovat desítky milionů korun, což by uhradilo více výplat, energie, ostrahu i údržbu. "Pokud vyplatí mzdy, tak povolenky prodali," uvedla Smolková. Domnívá se, že firma už kupce našla.

Krajský soud v Plzni bude 19. června rozhodovat, zda firma projde reorganizací, nebo spadne do konkurzu. Poté jmenuje insolvenčního či konkurzního správce a zvolí řádný věřitelský výbor. Ten pak bude rozhodovat o uspokojení pohledávek zaměstnanců, kteří by je museli uplatnit v insolvenčním nebo konkurzním řízení.

Firmu Pilsen Steel, jejíž stoprocentní obchodní podíl vlastní ruský podnikatel Igor Šamis, loni přestala financovat ruská banka VEB Kapital. V podniku funguje od března předběžný insolvenční správce Jaroslav Brož z Brna. Soud stále přijímá přihlášky pohledávek věřitelů. Podle odborářů, kteří jejich výši nasčítali v insolvenčním rejstříku, dluží podnik přes 20 miliard korun. První jednání soudu o přezkumu pohledávek bude 19. června. Insolvenci dozoruje státní zástupce.

Autoři | Foto Pilsen Steel

Štítky ČR, hutě, zaměstnanost, mzdy, firmy, Pilsen Steel, Úřad práce České republiky, mzda, Plzeň, pohledávka, Zdeněk Novotný, Jaroslav Brož, Krajský soud v Plzni, VEBA, textilní závody a.s., Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úřad práce v Plzni vyplatil zaměstnancům Pilsen Steel dlužné mzdy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.