Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Plzeňská teplárenská dodala kvůli teplé zimě méně tepla

Plzeňská teplárenská, největší dodavatel tepla na západě Čech, vyrobila a dodala zatím o šest až procent méně tepla než v minulé zimě. Za poslední tři roky to byla sezona s nejvyššími teplotami. Při srovnání průměrných teplot od října do konce března byla zima zhruba o jeden stupeň teplejší než loňská a ve vztahu k sezoně 2016/17 je to dokonce o 1,5 stupně více, řekl výrobní ředitel Jan Skřivánek. Mírně tepleji bylo pouze v zimním období 2015/16.

"Jde o podprůměrnou sezonu. Výroba tepla od října do konce března byla o zhruba 74.000 gigajoule menší než o rok dříve a o zhruba 140.000 GJ méně než v sezoně 2016/17," uvedl ředitel. Za celý loňský rok podnik vyrobil a dodal téměř 2,8 milionu GJ tepla, meziročně mírně méně.

První tři letošní měsíce byly teplotně nadprůměrné, nad třemi stupni Celsia, loni to bylo za stejné období průměrných 1,2 stupně. Průměrná teplota v lednu a únoru bývala v minulých letech pod nulou, letos se pohybovala kolem nuly. Tepleji bylo i v listopadu a prosinci.

Plzeňská teplárenská drží ceny tepla od roku 2015. Lidé platí 513 Kč/GJ včetně DPH. Nižší cenu tepla než Plzeň má v ČR jen Hradec Králové, tedy Elektrárna Opatovice. Díky cenové stabilitě se od centrálního zdroje tepla zatím žádný zákazník neodpojil. Naopak v posledních letech se ročně připojí 30 až 40 nových činžovních a bytových domů. Ve firmě má od loňského listopadu 35procentní podíl firma miliardáře Daniela Křetínského EP Infrastructure, zbytek drží město.

Podnik začal temperovat objekty ráno a večer 24. září. Na celodenní vytápění přešel o týden později. V porovnání s předchozím rokem začal topit o 14 dní později. Topnou sezonu obvykle končí kolem poloviny května.

Skřivánek zatím nedokázal odhadnout celkové dodávky tepla za končící sezonu, zejména proto, že chladný duben by ještě mohl pomoci dosavadní výrobu i prodej firmy zvýšit. "Od začátku měsíce je to trochu více, než jsme počítali," uvedl ředitel.

Roční spotřeba uhlí se pohybuje stále kolem 340 tisíc tun, biomasy firma spaluje asi 235 tisíc tun a pomáhá jí i spalovna komunálního odpadu. "Vyšší teploty se projevily na výrazně vyšší průměrné výhřevnosti biomasy," uvedl Skřivánek. Díky teplu a suchu bylo palivo sušší a mělo větší výhřevnost. Teplárna tak spotřebovala méně tun biomasy, ale přitom z ní vyrobila stejně tepla jako minulou sezonu.

Teplárna je stále v režimu topení. Vystoupí-li ale přes den teploty nad 18 stupňů Celsia, začnou se dálkově napojené výměníkové stanice automaticky odpojovat, odpoledne a večer opět "najíždějí". "Loni jsme přecházeli na temperování výrazně dříve," uvedl Skřivánek.

Podle vyhlášky ministerstva průmyslu končí topná sezona 31. května, pokud ale průměrná venkovní teplota vystoupí dva po sobě následující dny nad 13 stupňů Celsia a nelze očekávat její pokles, tak teplárny mohou zastavit dodávky tepla i před tímto datem.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, teplo, počasí, firmy, Plzeňská teplárenská, zima, Česko, stupeň Celsia, Daniel Křetínský, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Elektrárna Opatovice nad Labem, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňská teplárenská dodala kvůli teplé zimě méně tepla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.