Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

FOTO: Bednáři ručně smolili sudy, dělají to dvakrát do roka

 
sobota, 13. dubna 2019, 10:29

Smolení dubových sudů, v nichž v plzeňských sklepích leží a dozrává Pilsner Urquell, si ve čtvrtek v areálu Plzeňského Prazdroje prohlédli návštěvníci společně se zástupci města. Společně tak přihlíželi činnosti pivovarských bednářů, kteří usilují o zápis na listinu světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Bednářské řemeslo je již na národním Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky. A smolení sudů, které bednáři provádí dvakrát ročně, je jednou z jeho hlavních činností.

Osmičlenná parta pivovarských bednářů z Plzeňského Prazdroje je pokračovatelkou slavné tradice, která sahá až do začátků výroby proslulého plzeňského ležáku. V dobách největšího rozkvětu na začátku minulého století pracovalo v plzeňském pivovaru zhruba 150 bednářů. Prazdroj drží tradici tohoto řemesla zřejmě jako jediný pivovar na světě.

Bednáři se starají o ležácké sudy a dubové kádě. Díky jejich práci mohou dnešní sládci stále srovnávat pivo zrající v moderních cylindrokonických tancích s tím, které zraje a kvasí tradičním způsobem. Každoročně bednáři vyrobí další dva nové ležácké sudy o objemu kolem 40 hektolitrů, které se přesunou do ležáckých sklepů. Celkem jich má pivovar stále kolem stovky, kádí je ve sklepích stejný počet. Bednáři v Plzni kromě toho vyrábějí malé pivní sudy o objemech do 50 litrů pro různé příležitosti.

Čtvrtek v pivovaru patřil smolení. Základním materiálem pro výrobu pivovarské smoly je pryskyřice, která se získává z jehličnatých stromů, hlavně z borovic. Používá se směs čínské, kanadské a americké pryskyřice. Pivovarská smola vzniká společným povařováním různých druhů smoly, které trvá čtyři hodiny. Teplota smoly během vaření dosáhne 200 stupňů Celsia.

Ruční smolení ležáckých sudů začíná odsmolováním, kdy se rozpustí v sudu stará smola. Poté se do sudů o objemu až 50 hektolitrů nalije zhruba 40 litrů 200 stupňů horké nové smoly, sud se tzv. štorcuje (převaluje), aby smola zatekla do všech pórů. Přebytečná tekutina se vylije a smola se nechá zaschnout při asi desetiminutovém kutálení, aby se rovnoměrně rozlila. Smola nesmí dodávat pivu žádnou příchuť.

Mezi každoroční jarní a podzimní činnosti bednářské party patří pravidelná údržba dubových sudů a kádí, výměna dřeva, tzv. dužin, čištění a smolení sudů, čištění kádí, veškerá manipulace se sudy a samozřejmě i výroba nových ležáckých sudů.

Napsal(a) Eva Barborková | Foto Martin Pecuch

Kam dál?

Plzeňské historické jádro oslaví třicáté narozeniny

sobota, 13. dubna 2019, 09:55

Plzeňské historické jádro letos oslaví třicáté narozeniny. Československá vláda jej svým nařízením prohlásila Městskou památkovou...

V plzeňském domě s Loosovými interiéry bude nové Pattonovo muzeum

sobota, 13. dubna 2019, 08:43

Vedení Plzně pracuje na přípravách nového Pattonova muzea. Je součástí jejího programového prohlášení koalice, které zveřejnila...

 
 
 

O čem píše Drbna.cz

Milion chvilek považuji za parodii na Občanské fórum, říká mluvčí Jiří Ovčáček. Kandidaturu na prezidenta nevylučuje

„Praha je díky prázdninám prázdná. Přijel jsem dřív, než jsem čekal,“ začal prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček po podání ruky před rozhovorem. Na hausbót na Císařské louce v Praze totiž dorazil se slušným předstihem. Z původně plánovaných čtyřiceti minut povídání se setkání protáhlo na téměř dvojnásobek. Kromě uvolněných témat se bývalý novinář a dnes asi nejkontroverznější mluvčí v tuzemsku rozpovídal také o tom, za jakých okolností by byl ochoten kandidovat na prezidenta a proč nemůže přijít na jméno spolku Milion chvilek.

Pamětní bankovky s Karlem Gottem lidé vykoupili během čtyř hodin. Při čekání ve frontách musela zasahovat i policie

V Praze se včera prodávaly pamětní eurobankovky s portrétem zpěváka Karla Gotta. K výročí jeho 80. narozenin vydala společnost Nunofia celkem 5 tisíc bankovek s nominální hodnotou nula euro. Ve frontách na ně čekaly tisíce lidí. Vyprodány byly během zhruba čtyř hodin. Den po vyprodání se cena bankovek v aukcích pohybuje v řádech tisíců korun.

Lidé si zvykají na vratné kelímky. Podnikům ale přibyla práce

Letní večery lákají na budějcký Sokolák spoustu lidí. Například v kavárně Coffe on the go nebo v klubu K2 už ale nedostanete drink do klasického jednorázového kelímku, ale do vratného. I když je na něj záloha padesát korun, lidé si pomalu zvykají. Podle ankety na Budějcké Drbně o zavedení vratných kelímků je patrné, že lidé nápad kvitují, a mají z něho radost i samotní majitelé podniků. Jejich realizace a následná cesta k zákazníkovi, ale není jednoduchá a jsou s ní spojené i trable.