Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Legendární Faldo si zahrál v Dýšině golf s domácími talenty

Legendární golfista Nick Faldo dnes poprvé navštívil Českou republiku v rámci svého turné po evropských hřištích, kde se hrají národní šampionáty jím založené celosvětové mládežnické série Faldo Series. Při té příležitosti odehrál exhibičně šest jamek s místními nadějemi v resortu Greensgate Golf Restort v Dýšině u Plzně.

Angličan Faldo patří k největším evropským golfistům historie. Šestkrát dokázal vyhrát turnaje kategorie major - třikrát British Open a třikrát Masters v Augustě. Hráčskou kariéru sice již ukončil, ale o to více se věnuje komentování přenosů z americké PGA Tour a také právě posilování image Faldo Series, kterou prošla již řada dnešních předních hráčů na profesionálních sériích.

Již podesáté se národní šampionát uskuteční příští rok také v České republice, mladí hráči od žáků po juniory se sjíždějí pravidelně právě do resortu u západočeské metropole. Světové Grad Finale se pak odehraje ve Spojených arabských emirátech, celému systému turnajů po celém světě šéfuje Faldův syn Matthew. Národní šampionáty se hrají ve třiceti zemích světa, každoročně se jich zúčastní přes čtyři tisíce golfových talentů.

Právě důraz na mládež předvedl muž, kterého anglická královna Alžběta II. pasovala před deseti lety na rytíře, také během plzeňské návštěvy. S členy místní akademie, vesměs hráči reprezentačních výběrů České golfové federace, obešel šest jamek, přičemž talentovaní teenageři rozhodně nezaostávali.

Poté absolvoval po boku svého syna tiskovou konferenci, na které se vyznal, jak moc je šťastný, že může být u rozvoje v golfově mladých zemích, jako jsou Česká republika a Slovensko. "A také jsem hrdý na svého syna, jak naše série za tu dobu vyrostla," prohlásil golfista, který už v pátek zamíří na východoslovenské hřiště Black Stork.

Konstatoval, že Faldo Series si vybudovala u českých talentů velkou prestiž, ostatně Šimon Zach v minulosti skončil na celosvětovém finále druhý a Jiří Zuska ho v roce 2016 dokonce vyhrál. "Český golf může být skutečně hrdý na to, kam se za deset sezon posunul," dodal Matthew Faldo.

Podle Nicka Falda je třeba pracovat na tom, aby se golf zatraktivnil pro mladé hráče. "Cestou, která by mohla přitáhnout ke golfu více hráčů, je zkrácení hřišť na méně jamek a také jejich menší délka. Golf musí lidi bavit, hráči se musí dokázat zlepšovat a strávit při něm méně času. To je golfová budoucnost," uvedl dvaašedesátiletý golfista.

Teprve dnes v Plzni se Faldo ke svému překvapení dozvěděl, že v Česku dlouhodobě působí jako profesionální trenér David Carter, jeho parťák ze Světového poháru 1998, který společně vyhráli pro Anglii. "Dnes mě s tím seznámili, dokonce prý působí u domácí amatérské reprezentace. Jsem rád, že jsem o něm znovu po dlouhých letech slyšel a přeju mu hodně osobních úspěchů i v práci pro český golf. Byl to fajn parťák," vzkázal Faldo bývalému spoluhráči na dálku.

Štítky Sport, golf, Dýšina, Faldo, Nick Faldo, Česko, golfista, Plzeň, The Open Championship, Alžběta II., Augusta, Česká golfová federace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Legendární Faldo si zahrál v Dýšině golf s domácími talenty  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.