Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vědec z plzeňské filozofické fakulty má cenu francouzské ambasády

Vojtěch Kaše z katedry filozofie Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni získal prestižní Cenu Jacquese Derridy francouzského velvyslanectví. Ocenění za výzkum raně křesťanského rituálního stolování převzal v Praze z rukou držitele Nobelovy ceny za chemii Jean-Marie Lehna. Disertační práci k tématu obhájil Kaše v březnu na Helsinské univerzitě. Vycházel z nedávných výzkumů o evolučním původu lidského rituálního chování, řekl mluvčí univerzity Pavel Korelus.

Na disertační práci pracoval jako člen dvou výzkumných projektů - jednoho při Helsinské univerzitě, kde tým prověřoval roli rituálů v raném křesťanství s vazbou na aktuální trendy studia náboženství. Druhý tým religionistů, informatiků, geografů a matematiků pracoval při Masarykově univerzitě v Brně a zkoumal použitelnost metod počítačového a matematického modelování pro studium šíření náboženství v antickém Středomoří. Počítačová simulace není podle oceněného v humanitních a sociálních vědách běžná. "Chtěl jsem ukázat, že i tradiční historická témata lze uchopit atraktivně a inovativně," řekl.

Ve výzkumu kombinuje Kaše studium náboženských dějin antického Středomoří, teorie náboženství vycházející z poznatků o evoluci lidské psychiky, kultury a chování a počítačové metody pro práci s historickými daty. Díky Ceně Jacquese Derridy bude moci dva měsíci bádat na Institutu Jeana Nicoda při pařížské univerzitě Ecole normale supérieure (ENS), což je nejslavnější z francouzských "velkých škol".

Vědecké ceny uděluje francouzská ambasáda 25 let. Získávají je absolventi doktorských oborů z českých univerzit a Akademie věd v oborech chemie, farmacie, lékařství, jaderný výzkum, počítačové vědy a společenské a humanitní vědy. Laureáti mohou absolvovat postdoktorský badatelský pobyt na vybrané instituci ve Francii, financovaný nadacemi a firmami. Předloni získal cenu Václav Walach z katedry antropologie stejné fakulty za práci o významu bezpečnosti v sociálně vyloučené lokalitě.

Autoři | Foto ZČU

Štítky ČR, Francie, věda, školy, náboženství, vysoké, ocenění, Plzeň, výzkum, univerzita, Jacques Derrida, Helsinská univerzita, Jean-Marie Lehn, Západočeská univerzita v Plzni, Praha, Nobelova cena, Masarykova univerzita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědec z plzeňské filozofické fakulty má cenu francouzské ambasády  |  Fotbal  |  Sport  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.