Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Plzeň doma deklasovala Spartu 4:0 a udržela naději na titul

Fotbalisté Plzně ve třetím kole pětizápasové nadstavby doma deklasovali Spartu 4:0 a připravili Pražanům nejtěžší porážku v samostatné lize. Viktoria udržela naději na obhajobu mistrovského titulu, v neúplné tabulce ztrácí dva body na vedoucí Slavii, která dnes od 20 hodin hostí Jablonec.

"Byl to zajímavý fotbal. Z naší strany byla spousta šancí. Dali jsme čtyři góly, což je samozřejmě super. Ale myslím, že ten fotbal měl tempo a my jsme ten zápas zvládli velice dobře," řekl plzeňský trenér Pavel Vrba na tiskové konferenci.

Jeho svěřenci si také definitivně zajistili konečné druhé místo, na třetí Spartu si vypracovali jedenáctibodový náskok. Už v prvním poločase skórovali Tomáš Hořava a Jan Kovařík, jenž se prosadil i po změně stran. Čtvrtou branku vstřelil Jan Kopic. Letenští po sérii tří výher pod koučem Michalem Horňákem poprvé zaváhali.

"My jsme se tři dny připravovali na to, že chceme vyhrát a uspět za každou cenu. Někteří hráči hrají o angažmá. V žádném případě jsme sem nejeli s tím, že máme třetí místo v kapse, což sice byla pravda, ale asi šlo vidět, že soupeř měl tu motivaci větší a výsledkově nás přejel," prohlásil Horňák.

Plzeňský obránce Brabec poprvé hrál proti mateřskému klubu. Krajní záložník Kayamba netradičně figuroval na pozici podhrotového hráče. Uzdravený středopolař Kolář se poprvé od října objevil na lavičce Viktorie.

Hostující záložník Kanga, který byl pro minulý zápas s Libercem suspendován kvůli porušení týmového kodexu, začal mezi náhradníky. Poprvé od března dostal v obraně Sparty šanci dvacetiletý stoper Plechatý, jeho šestnáctiletý spoluhráč Hložek nastoupil na hrotu útoku.

Do první velké šance se dostali v desáté minutě domácí. Kovařík dlouhým nákopem vyslal do úniku Kayambu, který však tváří v tváří Hečovi neuspěl a trefil jen sparťanského brankáře.

Plzeňští stupňovali tlak a ve 23. minutě otevřeli skóre z rohového kopu. Kovaříkův centr Beauguel prodloužil před branku, kde se nadvakrát prosadil nepokrytý Hořava. Sparta inkasovala poprvé od nástupu kouče Horňáka, její série neprůstřelnosti trvala 328 minut.

"Pořád říkám klukům, že góly ze standardek dostává hloupé mužstvo. Standardka se musí ubránit. Jestliže z ní dostaneme první gól, který nastartuje soupeře, je to obrovská chyba. Musíme se tomu vyvarovat hlavně do budoucna," upozornil Horňák.

Pražané se téměř k ničemu nedostali a dvě minuty před pauzou znovu inkasovali po dalším zaváhání obrany. Kopic z pravé strany poslal míč přes celé pokutové území a volný Kovařík snadno překonal Heču.

Sparta do druhé půle nasadila Kangu i Čiviče a vytvořila si první větší příležitost, když Karlssonovu povedenou ranou protáhnul gólmana Hrušku. Pak ale opět převzali iniciativu domácí. V 59. minutě Hrošovský vyslal po křídle Kovaříka a ten po zemi obstřelil hodně vyběhnutého Heču.

"Nejdřív jsem to chtěl lobovat, ale pak jsem si všimnul, že byl i mimo vápno, takže by to stejně nemohl ani nějak chytit. Rozhodl jsem se, že to bude lepší obstřelem, to je jistější. Lob je samozřejmě těžší kop," popsal Kovařík. Za další dvě minuty si Kopic vyměnil míč s Beauguelem a zblízka přidal čtvrtý gól.

Pátému zamezil Heča, který Kopice v další velké příležitosti vychytal. Sparťanský brankář ještě před koncem zneškodnil pokus Hrošovského po individuální akci.

Plzeňský tým doma se Spartou v nejvyšší soutěži neprohrál poosmé za sebou a rivalovi vrátil březnový debakl 0:4 z Letné. "My jsme měli Spartě co vracet a dneska se nám to podařilo. Jsem rád, že novináři po dnešku nebudou psát, že nemáme kondici," podotkl Vrba.

Autoři | Foto FC Viktoria Plzeň/Ladislav Nussbauer

Štítky Sport, fotbal, první, nadstavba, 3. kolo, Plzeň, Sparta, AC Sparta Praha, FC Viktoria Plzeň, Jan Kovařík, SK Slavia Praha, FK Baumit Jablonec, Jan Kopic, Pavel Vrba, Tomáš Hořava, FC Slovan Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň doma deklasovala Spartu 4:0 a udržela naději na titul  |  Fotbal  |  Sport  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.