Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Fakultní nemocnice v Plzni bude po roce 2025 celá na Lochotíně

Fakultní nemocnice v Plzni chce mít po roce 2025 soustředěny všechny kliniky a pracoviště v hlavním areálu na Lochotíně. Podle rozvojového plánu zcela opustí borský areál. Budovaná psychiatrie na Lochotíně bude hotova na podzim 2020, další rok se tam začne stavět pavilon chirurgických oborů. Novinářům to řekl ředitel největšího zdravotnického zařízení na jihozápadě Čech Václav Šimánek.

"Naší nevýhodou je, že máme pět kilometrů od nové nemocnice hodně starou část (Bory), která chátrá. Musíme tedy nejen budovat nový Lochotín, ale i hodně rekonstruovat," řekl. Na Borech stále zůstává II. interní klinika, infekční klinika, ORL, plicní, kožní, urologie a klinická farmakologie.

K tomu, aby mohla FN opustit borský areál, musí mít novou chirurgii za dvě miliardy Kč, která by mohla stát v roce 2024 až 2025. Další fází bude pavilon laboratorní diagnostiky a poslední blok infekčních chorob - kožní, plicní a infekční. "Tyto tři samostatné budovy bychom chtěli vybudovat na Lochotíně, aby se celek kompletně uzavřel a aby nemocnice poskytovala veškerou akutní péči včetně specializované a superspecializované," uvedl Šimánek. V ideálním případě by se to mělo podařit v roce 2030. Schválenou strategickou investicí státu je ale zatím jen pavilon chirurgie.

Nový blok laboratoří by přišel odhadem na 500 milionů Kč. "Uvolnil by se tak střed nemocnice a zlepšila by se logistika. Vznikly by oddělené chodby pro personál, pacienty a veřejnost," uvedl Šimánek. Laboratoře biologie, hematologie, patologie, mikrobiologie, soudního lékařství a genetiky by se soustředily do jedné budovy. Uspořili by se zaměstnanci, přístroje, čas i materiál, který se teď často převáží z Lochotína na Bory a zpět.

Bývalá vojenská nemocnice vedle současného areálu na Borech zůstane malým lokálním zařízením pro centrum města a část jihu Plzeňska. Fakultní nemocnice v ní od prázdnin rekonstruuje kuchyni, jídelnu i dlouho nevyužívanou lékárnu, vše za 70 až 80 milionů Kč. Nemocnice má sice lékárnu v borském areálu, je ale špatně přístupná, nedá se rekonstruovat a kvůli roztříštěnosti klinik není příliš využívaná. Ve vojenské nemocnici bude bezbariérová lékárna mezi chirurgickým a interním oddělením. Pacienti vyjdou z ambulancí a půjdou hned pro léky. "U nás je navíc budou mít vždy levnější. Konkurujeme řetězcům, marži máme minimální," řekl Šimánek. Kuchyně začne fungovat koncem roku, jídelna a lékárna začátkem roku 2020.

Autoři | Foto youtube.com

Štítky ČR, nemocnice, reality, Plzeň, Lochotín, Fakultní nemocnice Plzeň, Václav Šimánek, klinika, pavilon, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fakultní nemocnice v Plzni bude po roce 2025 celá na Lochotíně  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.