Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V centru Plzně mají "zeď míru" od německého výtvarníka a studentů

V Plzni, stejně jako ve Francii, Rumunsku, Ugandě, Peru, USA a na Havaji, mají "zeď míru". Spolu se žáky a studenty ji vytvořil německý streetartový umělec Julian Vogel. Obrazy, které spojuje téma svoboda a různě poskládaná písmena ze slova PŘEDSTAV SI, si mohou lidé týdny prohlížet v podchodu spojujícím Purkyňovu a Harantovu ulici, poblíž centra města. Takzvaná Fresh Air Gallery k zimnímu stadionu je už roky využívaná pro alternativní pouliční umění mladých lidí. Novinářům to na dnešní vernisáži řekl Ondřej Líbal, učitel grafického design a písma, který s Vogelem spolupracoval.

Vogela pozvali do Plzně organizátoři dnes končícího festivalu Plzeň Design Week. Norimberský umělec už podobných zdí vytvořil po světě 15. V Plzni mu pomáhali studenti a žáci, například ze Střední uměleckoprůmyslové školy a Základní umělecké školy Zámeček a z Anglické školičky. "Ve středu a ve čtvrtek tam tvořili grafičtí designéři, kteří spíš sprejovali plochu, v pátek ji malíři domalovávali. Nemohl jsem je odtud dostat," uvedl Líbal. Dílo tam nějaký čas vydrží, ale obává se, že se sloupne omítka. Po Plzni jsou plochy pro streetart, takzvané "legály", ale podchod pod magistrálou je hodně oblíbený, protože tam chodí hodně lidí. Současná výstava poprvé využila komplexně celý prostor.

Podle Líbala má Vogel svůj celosvětový koncept IMAGINE (PŘEDSTAV SI), založený na "rozbíjení" písmen a pohybuje se od čitelnosti k abstrakci. "Velké plochy obrazů na jedné straně podchodu jsme pak odzrcadlili na druhou stranu," uvedl. Vogel řekl, že před 30 lety měli Češi naprosto jasnou představu, co chtějí změnit ve společnosti i politice, a stejnou "představivost" by měli mít i dnes.

"První zeď míru jsem vytvořil v severním Iráku. Spolupracoval jsem na ní s lokálními umělci a dětmi," uvedl umělec. Myšlenka i finální podoba zdi měly velký úspěch u místních i u uměleckých kritiků. Proto vznikl projekt tvorby zdí míru po celém světě. Devětatřicetiletý Vogel, umělec, designér a ilustrátor, se vyučil truhlářem, ale poté vystudoval komunikační design v New Yorku. Jeho specializací jsou graffiti a street art. V roce 2008 založil agenturu LINEO, která stojí za mnoha uměleckými a designovými realizacemi v Norimberku. Kromě toho maluje, pořádá výstavy a připojuje se k velkým graffiti projektům.

Autoři | Foto DEPO2015

Štítky ČR, Německo, výtvarné, historie, Plzeň, USA, Francie, Rumunsko, Peru, Uganda, Havaj, design, umění, vernisáž, Irák, New York

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V centru Plzně mají "zeď míru" od německého výtvarníka a studentů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.