Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Placení parkovného se bude v Plzni kontrolovat podle značek aut

Plzeň změní placení a kontrolování parkovného. Od prosince nebude možné v parkovacích automatech platit Plzeňskou kartou, ale jen mincemi, bankovkami nebo bankovní kartou. Plzeňskou kartu využívá jen malá část řidičů. Od začátku příštího roku se navíc v historickém centru začne zkušebně kontrolovat parkovné podle SPZ. Mělo by tak odpadnout nasazování takzvaných botiček, řekl Michal Vozobule, náměstek primátora pro dopravu a životní prostředí (TOP 09).

V pilotním projektu v nejexponovanější zóně placeného stání A město dovybaví 20 parkovacích automatů klávesnicemi pro zadávání registračních značek vozidel. Nově se bude podle nich kontrolovat úhrada parkovného. Do budoucna se uvažuje o tom, že řidiči nebudou platit v automatech, ale přes aplikaci v mobilu.

"Přeměna do systému chytrého parkování představuje pro Plzeň významný kvalitativní posun, jak pro zákazníky - řidiče, tak pro město jako poskytovatele parkovacích míst," uvedl Vozobule.

V zóně A se přes 330 zpoplatněných stání ve smíšeném režimu, tedy parkování s kartou nebo s parkovacím lístkem, a 90 stání v modrých zónách, tedy pouze pro držitele karet, celkem tedy 424 stání. V zóně A nyní řidiči platí za 30 minut buď hotově 20 korun nebo při platbě kartou 16 Kč. První hodina stojí 40 nebo 32 korun, druhá hodina 50 nebo 42 Kč a každá další započatá hodina 100 nebo 80 korun.

Možnost platit Plzeňskou kartou zavedlo město v roce 2012. Nyní ji využívá jen procento řidičů. Nejvíc, 61 procent, platí parkovné mincemi, 29 procent bankovními kartami a devět procent bankovkami.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, automobilová, parkování, Plzeň, Michal Vozobule, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Placení parkovného se bude v Plzni kontrolovat podle značek aut  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.